Spadly ceny pohonných hmot! Kolik můžete ušetřit?

Trend zlevňování pohonných hmot u českých čerpacích stanic pomalu pokračoval i v posledním týdnu loňského roku. Cena benzinu klesla o 10 haléřů na 35,02 koruny, nafta zlevnila o 20 haléřů na 35,48 koruny za litr, vyplývá to ze středečních informací společnosti CCS.

660
reklama

Pro české motoristy je však podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka do budoucna značně nepříznivé zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod, což by mohlo vyvolat okamžitý růst cen benzinu a nafty o přibližně 29 haléřů na litr.

"Kvůli tomuto faktoru očekáváme v následujících dnech zvýšení cen pohonných hmot v tomto rozsahu. Marže distributorů jsou mírně nadprůměrné, takže zdražení nemusí být skokové, ale postupné," odhaduje Tomčiak.

Cena ropy Brent v posledních dvou týdnech minulého roku mírně zhodnotila na 111 dolarů za barel. Ve Spojených státech byla přijata opatření, která by měla zabránit tzv. pádu z fiskálního útesu. Všechny cyklické komodity zareagovaly na tyto zprávy růstem. "Významné jsou i informace o zvyšování průmyslové aktivity v Číně, která je druhým největším spotřebitelem ropy na světě. Průměrné ceny ropných produktů v Rotterdamu se o Vánocích nepatrně zvedly. Česká koruna mírně zhodnotila," zakončil analytik.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky