Američanům se strop zadlužení zvýší nejméně o 2,1 bilionu dolarů

Strop zadlužení Spojených států se podle dohody dosažené na poslední chvíli mezi zástupci demokratů a republikánů zvýší nejméně o 2,1 bilionu dolarů (35,3 bilionu korun). Informuje o tom v pondělí agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného představitele americké vlády.

660
reklama

Takové navýšení by mělo vládě USA stačit až do roku 2013.
 
Zdroj, který o těchto konkrétních výsledcích dohody mluvil pod podmínkou zachování anonymity, také uvedl, že celkových rozpočtových úspor ve výši 2,5 bilionu dolaru (42,1 bilionu korun) bude během deseti let dosaženo ve dvou krocích.
 
O úspory se "podělí" armáda a další, blíže nespecifikované programy. Rozpočet obrany během následujících deseti let přijde o 350 miliard dolarů (5,9 bilionu korun).
 
Prezident Barack Obama v neděli večer východoamerického času oznámil, že bylo dosaženo dohody mezi demokraty a republikány o navýšení dluhového stropu. Zástupci obou stran se dohodli na prvním kroku – okamžitém uzákonění rozpočtových úspor ve výši téměř jeden bilion dolarů (zhruba 16,8 bilionu korun) během deseti let.
 
Ve druhém kroku bude zřízena komise rovnoměrně složená z demokratických a republikánských členů Kongresu, kteří budou pověřeni "nalezením" dalších rozpočtových úspor ve výši 1,5 bilionu dolarů (25,2 bilionu korun). To se jim musí podařit do 23. listopadu s tím, že Kongres úspory schválí do 23. prosince.
 
Pokud by se to nepodařilo, pak tyto úspory vejdou automaticky v platnost od roku 2013. Bílý dům oznámil, že tyto automatické úspory se nedotknou sociálního ani zdravotního programu pro staré lidi (Medicare).

Dohody mezi lídry demokratů a republikánů bylo dosaženo v neděli večer, jen dva dny před termínem, do něhož by měl americký Kongres zvýšit strop zadlužení USA. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner chce, aby se o tom v dolní komoře hlasovalo v pondělí.

Témata: USA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky