Ekonomika

Miroslav Kalousek

Na Babišův byznys dáme každý pětistovku, zuří Kalousek

Ekonomika

Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že schválení novely prodlužující daňové zvýhodnění biopaliv bude tunelem na státní rozpočet ve výši 9 miliard. Domnívá se, že z této částky pět miliard půjde rovnou ve prospěch firem ministra financí Andreje Babiše (ANO). Přeneseně tak podle něj každý z nás přispěje těmto firmám ročně zhruba pět set korun.

Jiří Rusnok

Jsem Zemanův muž a zvládnu vést ČNB, tvrdí Rusnok

Ekonomika

Prezident Miloš Zeman dlouhodobě kritizuje kroky České národní banky a netají se tím, že už si do jejího čela vybral svého muže, který zhruba za rok nahradí dosavadního guvernéra Miroslava Singera. Jsem Zemanův muž a jsem připravený být guvernérem, říká Jiří Rusnok.

Andrej Babiš

Babiš jde po ČT kvůli reportážím o Agrofertu

Ekonomika

Ministr financí Andrej Babiš při koupi koncernu MAFRA sliboval, že nebude zasahovat do chodu redakcí. Mediální skupinu prý považuje za investici a nemá proto cenu snižovat její hodnotu. Jenže Česká televize do jeho holdingu nepatří, a když natočí kritickou reportáž, Babiš se nerozpakuje a hlasitě si stěžuje. Poslal stížnost na některé reportáže z pořadu Reportéři ČT, přiznal dramaturg a moderátor Marek Wollner.

Ilustrační fotografie

Jste na neschopence? Pozor, kontrola může přijít i k vám

Ekonomika

V roce 2014 bylo provedeno takřka 170 tisíc kontrol dodržování režimu dočasně práceneschopného pojištěnce. Ve stejném období bylo celorepublikově ukončeno takřka 1 300 000 případů dočasné pracovní neschopnosti, dá se proto říci, že byl zkontrolován každý osmý dočasně práceneschopný pojištěnec v ČR. Pracovníci okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ) odhalili pochybení při dodržování zákonem stanoveného tzv. léčebného režimu u 3 391 osob na tzv. neschopence.

Ilustrační fotografie

Drahota v Česku: Rostou ceny základních potravin, nejvíc zeleniny

Ekonomika

Meziměsíčně vzrostly ceny zemědělských výrobců o 0,7 % a ceny stavebních prací o 0,1 %. Ceny průmyslových výrobců klesly o 0,1 % a ceny tržních služeb se nezměnily. Meziročně byly nižší ceny zemědělských výrobců o 8,8 % a průmyslových výrobců o 3,6 %. Ceny stavebních prací byly vyšší o 0,8 %, tržních služeb o 0,1 %, uvedl dnes Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie

Koncem roku bude v Česku chybět až 900 strážníků. Proč?

Ekonomika

Skoro 900 strážníků bude muset do konce roku skončit u městské policie. Může za to novela zákona o obecní policii. Podle ní každý strážník musí mít povinně maturitu. Vyhnou se tomu pouze ti starší, kteří mají minimálně 3 zkoušky odborné způsobilosti.

Ilustrační fotografie

Oslabení koruny? Tohle teď o tom říká viceguvernér ČNB

Ekonomika

Když před rokem a půl ČNB devalvovala českou měnu vůči euru, zvedlo to vlnu ostré kritiky nejen veřejnosti, ale do centrální banky se opřel i prezident Miloš Zeman. Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl však tvrdí, že to byl dobrý krok a kritici používají jen "měnový populismus".

Pes, ilustrační fotografie

Neuklízíte po svém miláčkovi? Hrozí vám vysoká pokuta

Ekonomika

Až 20 tisíc korun! Taková pokuta by mohla hrozit pejskařům, kteří neuklidí po svém psovi na veřejném prostranství. Přísnější postihy proti nezodpovědným pejskařům teď chystají v Rožnově pod Radhoštěm, přidat by se ale mohla i další města.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Dostali jste se do finančních problémů? Rady, jak správně hospodařit

Nový animovaný seriál s tematikou finanční gramotnosti přichází na pomoc všem, kdo se dostali do finančních problémů. Deset spotů, které vznikly pod hlavičkou Fondu dalšího vzdělávání (FDV), příspěvkové organizace Ministerstva práce a sociálních věcí, poradí, jak zacházet s financemi, a zároveň varují před neuváženým chováním.

Ilustrační fotografie

Výmluvy obchodníků neznají mezí, dTest varuje před fíglem s fotkami

Ekonomika

Tvrdí vám prodejce, že špatně vidíte, a reklamaci kvůli jinému barevnému provedení zboží vám odmítá uznat? Nejste jediní. Výmluvy obchodníků na ilustrační fotografie u zboží v e-shopech jsou na denním pořádku. Nenechte se odbýt, obchodník má povinnost jasně informovat o vlastnostech prodávaného zboží.

Andrej Babiš

Politici proti Babišovi. Chtějí omezit jeho vliv a moc

Ekonomika

Moc ministra financí, šéfa hnutí ANO a jednoho z nejbohatších Čechů Andreje Babiše je proti chuti mnoha politikům. Zvláště po jeho vystoupení na sněmu ANO se začínají rodit plány na to, jak omezit jeho vliv. A ty nepřichází jen z opozičních řad, ale i z řad Babišova vládního partnera - z ČSSD.

Sedm tipů, jak si vybrat partnera pro podnikání

Sedm tipů, jak si vybrat partnera pro podnikání

Ekonomika

Podle ČSÚ končí 40 až 50 % manželství rozvodem. Jen v roce 2013 soudy České republiky rozvedly 27 895 manželství. Špatnou ruku při výběru partnera tak mělo téměř 56 tisíc z nás. Vybrat si vhodného partnera pro správu svých financi může být podobně náročné. Například v podnikání svou banku někdy změnilo 20 % živnostníku a 15 % malých firem.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Test letních pneumatik 2015. Které jsou nejlepší?

Zima pomalu končí, proto je potřeba myslet i na letní obutí našeho auta. Které pneumatiky patří k těm nejlepším? Podívejte se na výsledky testu, který připravil časopis dTest ve spolupráci s ADACem.

Ilustrační fotografie

Výměna oken snadno, rychle a bez obav. Rady, jak na to

Ekonomika

Rekonstrukce bytu, zateplení domu nebo netěsnost starých oken vás donutila je vyměnit a vy máte obavy, jak vše zvládnete? Ačkoli se jedná o zásah do chodu domácnosti, není čeho se strachovat. Jejich výměnu lze zvládnout v klidu a bez chyb, stačí se držet několika bodů. A pak už si jen můžete užívat komfort, jaký plastová okna nebo dřevěná eurookna nabízejí.

Ilustrační fotografie

Zeman chce Euro. Není to dobrý nápad, tvrdí ekonom

Ekonomika

Prezident Miloš Zeman vyhlásil, že do Bankovní rady ČNB chce příznivce eura. Není to dobrý nápad. Z pohledu ekonoma musím říci, že koruna je nyní podstatnou součástí našeho hospodářského systému a důležitou pákou jeho ovlivňování.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy