Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomická situace je špatná! Co přinese rok 2013? Prý další zhoršení

Podle nejnovějšího průzkumu Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad hodnotí 82 % českých zaměstnanců současnou ekonomickou situaci v zemi jako špatnou. Tři čtvrtiny dokonce očekávají v příštím roce její další zhoršování! Samotným firmám se přitom vede poměrně dobře. S navýšením mzdy ani bonusy ale většina jejich zaměstnanců na sklonku roku nepočítá. V roce 2013 doufají hlavně v nalezení lepší rovnováhy mezi osobním a profesním životem.

Ekonomická situace v České republice je špatná, říká 8 z 10 zaměstnanců. V její zlepšení v roce 2013 věří jen 14 % obyvatel. Tři čtvrtiny jsou naopak přesvědčeny, že se hospodaření v zemi v nadcházejících měsících jen zhorší. Přesto 7 z 10 Čechů tvrdí, že firmě, kde pracují, se po finanční stránce daří dobře. Téměř polovina se domnívá, že v dalším roce se situace zaměstnavatele bude ještě dále zlepšovat.

Zvýšení platu nebo odměny ale ani tak většina lidí neočekává. A to i přesto, že své pracovní výkony v roce 2012 hodnotí jako velmi dobré. 80 % dotazovaných si myslí, že byli letos pro svou firmu přínosem a zasloužili by si proto jednorázové prémie. 56 % Čechů je ale přesvědčeno, že se bonusů nakonec nedočkají, 65 % nepočítá ani s žádným zlepšením platu v následujícím roce.

„Minulý rok měli lidé pesimističtější vyhlídky než nyní a situace dopadla mnohem lépe, než očekávali. V navýšení mzdy loni na sklonku roku doufala pouze pětina Čechů, lepší výplaty se nakonec v roce 2012 dočkalo celých 42 % obyvatel," říká Agnieszka Nordbo, General Manager společnosti Randstad.

Co přinese zaměstnancům konec roku?

Při hodnocení uplynulého roku si mnoho zaměstnanců postěžovalo na nadměrné pracovní vytížení a zvýšené nároky ze strany zaměstnavatele. 80 % dotazovaných řeklo, že v roce 2012 množství jejich práce opět narostlo.

„Mnoho firem bylo v loňském roce nuceno přistoupit ke snižování nákladů a zeštíhlování. To klade samozřejmě vyšší nároky i na jednotlivé zaměstnance. Některé pozice byly sloučeny nebo zrušeny úplně, úkoly, o které se dříve dělili dva, nyní často vykonává jeden člověk. Situace se ale začíná stabilizovat. V mnoha případech úsporná opatření přispěla k ozdravění firem, což by mělo mít pozitivní dopad i na zaměstnance," říká Lenka Nováčková, HR ředitelka společnosti Randstad.

S novoročními předsevzetími vstoupí do roku 2013 minimálně pětina českých zaměstnanců, z toho téměř všichni chtějí alespoň jedno soustředit na svou kariéru. Nebudou se zaměřovat jen na obvyklá přání jako získání postupu nebo vyššího ocenění. Podle Randstad Workmonitoru by 84 % lidí v novém roce hlavně chtělo najít lepší rovnováhu mezi osobním a profesním životem.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.