Doba levných bytů končí. Jaké budou ceny příští rok?

Ke konci letošního roku se v Česku postupně zastavil pokles tržních cen starších bytů. Zatímco v předchozích obdobích hlásila prakticky všechna krajská města snižování cen, nyní jejich hodnota v celoročním měřítku stagnuje, někde dokonce roste, uvedl ve středu Institut regionálních informací.

reklama

Z porovnání cen starších bytů v krajských městech České republiky během posledního roku se stejným obdobím roku 2011 vyplývá celorepublikový pokles o 0,5 procenta. V některých krajských městech však ceny bytů za uvedené období poměrně výrazně vzrostly, zejména v Brně (+ 4,9 procenta) a v Olomouci (+ 4,4 procenta). Naopak největší propad cen, konkrétně o 6,7 procenta zaznamenala Ostrava.

"V Brně a jeho okolí jsou ceny stabilní především vzhledem k jeho celkovému významu a postavení," míní jednatelka IRI Milada Kadlecová.

Zajímavé může být srovnání vývoje cen starších bytů v krajských městech ČR za poslední čtyři roky. Z něj vyplývá, že zatímco v Brně se od roku 2008 snížila cena standardních bytů o pouhých 3,3 procenta a v Českých Budějovicích o 4,9 procenta, v Ostravě to bylo téměř o třetinu (o 28,9 procenta), v Liberci o 23 procent a v Praze o 19,3 procenta.

V celorepublikovém měřítku při srovnání dat ze všech krajských měst zaznamenal Institut regionálních informací (IRI) průměrný pokles cen starších bytů od roku 2008 na hranici 17 procent.

Pokud jde o vývoj v příštím roce, očekává IRI spíše stagnaci cen starších bytů s výhledem na mírný růst v atraktivních městech s poměrně stabilním trhem.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky