Ekonomika

Ilustrační fotografie

Důchodce šoupnout do nemocnice? Vrací se oblíbený trend

Ekonomika

Spolu se zrušením stokorunového poplatku za hospitalizaci se vrací nelichotivý trend některých českých domácností. Léčebny dlouhodobě nemocných se opět potýkají s náporem starších lidí, jejichž rodiny nenašly místo v domově důchodců.

Ilustrační fotografie

Kvalita margarínů: dTest se zděsil. Co to vlastně kupujeme?

Ekonomika

Jaká je kvalita tuků použitých na výrobu takzvaných margarínů a jaké další látky ukrývají? Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 22 roztíratelných rostlinných tuků, dostupných běžně v českých obchodech. Výrobky se značně lišily co do obsahu tuku i v senzorickém hodnocení. Jeden z nich obsahoval emulgátor, který do výrobku neměl přijít.

Ilustrační fotografie

Nemůžete v Česku sehnat práci? Zkuste to za hranicemi

Ekonomika

Počet občanů ČR, kteří cestují za prací do zahraničí, roste. Zatímco v roce 2006 jich podle orientačních údajů evropského portálu pracovní mobility EURES vycestovalo přibližně 55 600, na konci roku 2014 se jich rozhodlo pro práci v cizině téměř 110 400. Jsou mezi nimi jak zástupci mladší generace, tak i lidé nad 50 let. Vzhledem k tomu, že občané ČR nemají povinnost hlásit své odjezdy do ciziny, má Úřad práce ČR (ÚP ČR) k dispozici jen kvalifikované odhady.

Františkovy lázně

Ekonomika

Máte nárok na pobyt v lázních? Čtěte návod, jak to zjistíte

Ještě vloni to vypadalo s českým lázeňstvím a jeho klienty bledě. Stát šetřil, kde mohl - i na nároku nemocných na lázně. Od ledna to už tak neplatí. Přibylo diagnóz umožňujících předepsat lázně a prodloužila se délka hrazených pobytů. Přečtěte si, za jakých okolností máte nárok na lázně vy...

Ilustrační fotografie

Chcete podnikat? Dejte si pozor na tyto rizikové obory

Ekonomika

K nejrizikovějším oborům podnikání v České republice patří obchod, pohostinství, doprava a stavebnictví. Nejstabilnější a nejméně rizikové jsou firmy, které podnikají v oblasti zdravotní péče, výroby elektřiny, vzdělávání, nemovitostí a zemědělství. Z pohledu rizikovosti podnikání je na tom Česká republika lépe než Slovenko. Analýzu rozložení rizikovosti a stability firem v jednotlivých sektorech podnikání v České republice a na Slovensku dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode. Výsledky vycházejí z metodiky skóringového modelu Bisnode, jehož cílem je odhadnout riziko úpadku firmy v následujících dvanácti měsících.

Ilustrační fotografie

Jak poznáme, že se poměry v zemi mění k lepšímu? Sociolog má jednoduchou radu

Ekonomika

Česká republika se poprala s ekonomickou krizí. Politická scéna se potýká s každodenním napětím, ať už jde o ministra financí Andreje Babiše a možné střety zájmů, jeho slovní přestřelky s premiérem Bohuslavem Sobotkou, nebo o vyjádření Miloše Zemana. To, že se situace zlepšuje, poznají Češi podle jednoho ukazatele, říká sociolog Petr Hampl.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Lidé kupují stále dražší kola, jejich zabezpečení ale podceňují. Počet krádeží stoupá

Ani rostoucí počet krádeží kol zatím nepřesvědčil Čechy, aby se lépe starali o jejich zabezpečení. Jedná se již o počet okolo 10 000 ukradených kol a škodu přes 170 mil. Kč za rok a je alarmující, jak drahá kola se nabízejí k ukradení bez zabezpečení. „Lidé si kupují stále dražší kola a stále méně je zabezpečují. Navíc je v Česku pro kradená kola docela dobrý odbyt, třeba v zastavárnách,“ říká Tomáš Koníček z prevence kriminality ministerstva vnitra. V policejní evidenci je zatím registrován jen zlomek bicyklů, přicházejí však i novinky, které to chtějí změnit, informuje společnost Next.

Michaela Marksová

Český Siemens pomůže lidem bez domova. Marksová dala projektu záštitu

Ekonomika

Slavnostní podpis smlouvy o spolupráci na programu Restart@Siemens odstartoval projekt, který vybraným osobám bez domova nabídne pracovní uplatnění ve společnosti Siemens Česká republika. Programu udělila záštitu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, jeho partnery jsou neziskové organizace Armáda spásy, Charita ČR a NADĚJE.

Ilustrační fotografie

Češi se topí v exekucích! Jejich počet neustále stoupá

Ekonomika

Počet exekucí, kterým čelí Češi, se v loňském roce zvýšil. V předchozích letech byl přitom podle exekutorské komory trend opačný - exekucí ubývalo. Poslanecká sněmovna současně schválila novelu zákona, která například dovoluje nezadluženému z manželů vybrat polovinu peněz z bankovního účtu.

Ilustrační fotografie

Chyba státu a Češi se nedoplatí. dTest vyrazil do boje za změnu zákona

Ekonomika

dTest oslovil Ministerstvo průmyslu a obchodu s návrhem na novelizaci zákona o ochraně spotřebitele. Podle právníků dTestu český zákon vůbec nepokrývá využívání modrých a bílých linek obchodníkem vůči zákazníkovi. Česká právní úprava je tak v rozporu se zněním evropské směrnice o právech spotřebitelů.

Ilustrační fotografie

Chcete 5 milionů na "Zelenou úsporám"? Jak se k penězům dostat

Ekonomika

Startuje Nová zelená úsporám, od středy spouští ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí výzvu pro letošní rok. Ta se bude týkat rodinných domů v celém Česku a pak nově bytových domů v Praze. Celkem se rozdělí 1,1 miliardy korun.

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Parazitují podnikatelé na českém zdravotnictví? Politik má jasno

Ekonomika

Česká republika má jedny z nejvyšších odvodů na zdravotní a sociální pojištění v celé EU, na druhé straně ale nemá ve zdravotnictví téměř žádnou spoluúčast. Na to mohou podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského doplatit zejména podnikatelé.

Ilustrační fotografie

Celoroční pneumatiky. Mohou se vyplatit?

Ekonomika

Blíží se čas přezutí aut na letní pneumatiky, ale někteří řidiči by měli zvážit, jestli se jim nevyplatí jezdit spíše na celoročních pneumatikách.

Ilustrační fotografie

Ovládne Babiš Českou televizi? Začal ostrý boj

Ekonomika

Volby do Rady ČT i Rady pro rozhlasové a televizní vysílání se blíží a mezi poslanci a politiky začíná být dusno. Někteří se totiž obávají, že by ministr financí Andrej Babiš mohl ovládnout veřejnoprávní Českou televizi.

Ilustrační fotografie

Jak ušetříte za energie? Toto je cesta

Ekonomika

Letošní zima byla v České republice extrémně teplá a řada tuzemských domácností díky tomu ušetřila za vytápění. Pouze na vlídnost počasí se však spoléhat nelze, více je možné ušetřit správným výběrem produktu a rozumným spotřebitelským chováním.

Ilustrační fotografie

Krádež identity? Jaké to je, když ztratíte doklady

Ekonomika

Někteří lidé nosí doklady v peněžence, jiní mají speciální kapsu na doklady zvlášť. Přít ať už o jednu nebo druhou peněženku je vždy nemilé. Ale pokud u sebe nenosíte hodně velké finanční obnosy, je nepříjemnější ztratit doklady, než pár korun.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy