Další problém s sKartami. Budou je muset používat nezaměstnaní?

Vládní kabinet v pátek ráno schválil přechodná ustanovení, díky nimž by neměly být ohroženy výplaty dávek v nezaměstnanosti po Novém roce. Sněmovna se bude novelou zabývat v režimu legislativní nouze, jinak by se lednový termín nestihl a nastal by kolaps systému výplat.

660
reklama

Vláda narychlo připravila novelizaci zákona, kterou se snaží odstranit legislativní chybu. Sněmovna totiž nedávno schválila návrh, podle něhož se bude od ledna 2013 podpora v nezaměstnanosti, při rekvalifikaci a kompenzace odstupného vyplácet pouze přes sKartu. Jenomže vláda sociální kartu dosud nerozdala všem, kteří takové dávky pobírají. Od Nového roku by pro tyto lidi neexistoval způsob, jak se k podpoře dostat.

"Upravujeme zákon o zaměstnanosti, který řeší výplatu podpor v nezaměstnanosti, řešíme to v novele tak, aby šlo od 1. ledna tyto dávky vyplácet takzvaně po staru, jedná se o přechodné ustanovení. Tedy když nebude mít příjemce sKartu, aby si mohl podporu inkasovat dosavadním způsobem," vysvětlila v pátek ráno ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Přechodná ustanovení se dostanou i do zákona o sociálně-právní ochraně dětí, protože v případě výplat dávek v pěstounské péči hrozí stejná situace.

Zákonem se bude v příštím týdnu, pravděpodobně hned v úterý, zabývat sněmovna v režimu legislativní nouze, to znamená, že všechna tři čtení se uskuteční najednou. Pak se novelou bude zabývat Senát a ještě ji musí podepsat prezident republiky.

Nebude to jediný návrh v režimu legislativní nouze, kterým se mají poslanci příští týden zabývat. Problém je i s platy soudců a státních zástupců, ani zde zatím neexistuje platná právní úprava, na základě níž by mohli od ledna dostávat platy.

Celý projekt sKaret dlouhodobě kritizuje největší opoziční strana ČSSD. Dovolává se toho, aby koaliční vláda sKarty úplně zrušila. "sKarta ve mně neustále vzbuzuje dojem, že se jedná o pochybný projekt šitý horkou jehlou, jehož užitná hodnota pro veřejnost se vytváří až zpětně. Nezbývá mi než doufat, že je za tím pouze nepozornost či nekompetentnost ústavních činitelů, kteří za tímto návrhem stojí. Zároveň je však naprosto nepřijatelné, aby tento ze své podstaty nesmyslný projekt ohrozil příjem podpory těm lidem, kteří jsou na ní existenčně závislí. Jediným možným řešením je nyní pozastavení procesu zavádění sKaret," vyjádřil se k situaci Jiří Dienstbier, prezidentský kandidát sociálních demokratů.

Témata: sociální karta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky