Vznikla Bankovní unie. Ztratí Česko vliv na své banky?

Eurozona bude mít od roku 2014 jednotný bankovní dohled. Ministři financí zemí Evropské unie se na tom dohodli po 14hodinovém jednání ve čtvrtek nad ránem, informovala agentura Reuters.

reklama

Dohodu musí ještě potvrdit summit EU, který začíná ve čtvrtek odpoledne. "To je signál zaměřený na zbytek světa," uvedl po jednání francouzský ministr financí Pierr Moscovici.

Z dohody vyplývá, že dozor by se měl vztahovat na banky s aktivy převyšujícími 30 miliard eur, nebo těch, které tvoří výrazný podíl na národním bankovním trhu. Dohled je určen primárně pro eurozónu, ale ostatní státy se mohou připojit.

Česká republika se v této souvislosti obávala toho, aby se dceřiné společnosti zahraničních bank nestaly pobočkami a nenastal odliv finančních prostředků do zahraničí. V ČR je totiž naprostá většina českých bank v rukou mateřských společností sídlících v eurozóně, kterých se jednotný dohled bude týkat, i pokud by se ČR sama nepřipojila.

Unijní diplomatické kruhy Prahu ujistily, že v dohodě jsou záruky zajišťující pravomoci pro národního regulátora, v případě Česka je to Česká národní banka. Ta má totiž dosud možnost zabránit odlivu peněz do zahraničí.

Témata: banky | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky