Ekonomika

Ilustrační fotografie

Podnikatele čeká v roce 2016 řada novinek

Ekonomika

Pravděpodobně nejočekávanější daňová a účetní novinka připravovaná pro nadcházející rok, elektronická evidence tržeb, byla jedním z témat konference Komory certifikovaných účetních, která se konala ve Zlatém sále Kanovnického domu. Na toto a jiná daňová témata zde vystoupil Radim Bláha, ředitel odboru daní z příjmu Generálního finančního ředitelství. V první a druhé fázi se bude elektronická evidence tržeb týkat asi jen 300 tisíc poplatníků právnických a fyzických osob, prohlásil. Bude se vztahovat na nákupy fyzických a právnických osob hrazené v hotovosti, ale i platební kartou, platebními poukázkami, stravenkami a obdobnými instrumenty.

Ilustrační fotografie

Další trik podvodníků? Pozor na faktury

Ekonomika

Společnost Český telefonní seznam rozesílá lidem do schránek nabídku, která vypadá jako faktura na 3013 korun. Na praktiky firmy, kterou loni pokutovala Česká obchodní inspekce za nekalé praktiky, upozornil Český rozhlas.

Úřad práce, ilustrační fotografie

Ekonomika

Veřejná služba má pomáhat, ne lidi trestat

Pozměňovací návrh k senátní předloze novely zákona o pomoci v hmotné nouzi, která se vztahuje také k veřejné službě, připravilo MPSV ve spolupráci s poslankyní Zuzanou Kailovou a veřejnou ochránkyní práv. Cílem návrhu je vrátit institutu veřejné služby původní smysl – stát se nástrojem k aktivizaci dlouhodobě nezaměstnaných lidí, kteří žijí ze sociálních dávek. V žádném případě nejde o to, aby do české legislativy byla znovuzavedena restriktivní podoba veřejných prací, kterou před časem prosazoval exministr Drábek a kterou odmítl Ústavní soud.

Ilustrační fotografie

Strážníci potřebují maturitu. Mají šanci i bez ní?

Ekonomika

Starosta Chrastavy se vzepřel ministerstvu vnitra. Odmítá propustit městského strážníka, který nemá zákonem požadované střední vzdělání ukončené maturitou. V zákoně o městské policii je podle něj zásadní chyba. Úředníci do jeho úplného znění totiž zapomněli vložit klíčové ustanovení, které se strážníků bez maturity týká.

Andrej Babiš

Bude mít Babiš utrum? V televizi se udála zajímavá debata

Ekonomika

Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí souhlasí s novelou zákona o střetu zájmů politiků. Podle ní by například při nástupu do funkce museli oznámit, jaký měli dosud příjem a co všechno vlastní. Na toto téma diskutovali v pořadu Události, komentáře poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal a poslanec TOP 09 Jan Farský.

Ilustrační fotografie

Kolik jsme si toho mohli koupit v roce 1985 a teď?

Ekonomika

Měli jsme se lépe před rokem 1989 nebo se máme lépe teď. Mnoho lidí si stěžuje na nepřiměřené vysoké ceny některých výrobků. Jenže ani před Sametovou revolucí nebylo vše levné, jak se z cen mohlo zdát. Podívejte se na porovnání, kolik jsme si toho mohli za průměrnou mzdu koupit v roce 1985 a nyní.

Ilustrační fotografie

Kolik berou manažeři a kolik dělníci?

Ekonomika

Mzdový medián, tedy výše mzdy, na kterou dosahuje přesně polovina zaměstnanců, v roce 2014 činil 21 629 Kč. Medián mezd mužů byl o 4 098 Kč vyšší než u žen. Průměrná mzda dosáhla v loňském roce 25 686 Kč a meziročně se zvýšila o 608 Kč. Díky nízké inflaci se mzda reálně zvýšila o 2 %, uvedl dnes Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie

Chcete vydělávat až padesát tisíc? Staňte se "Ajťákem"

Ekonomika

Masivní rozvoj digitalizace a nasazení informačních technologií, prakticky ve všech oblastech lidského konání, vyvolává poptávku po odbornících na informační technologie. Odborníci na vzdělávání vědí, že plně využívat potenciál moderních informačních a komunikačních technologií a šetřit tak organizacím náklady dokáží jen kvalitně vzdělaní profesionálové, informuje Ivo Ducheček z Business Institutu.

Ilustrační fotografie

Dítě vám obrátí život vzhůru nohama. 5 tipů, jak se připravit a nezruinovat přitom domácí rozpočet

Ekonomika

Zjistili jste tu radostnou zprávu, že čekáte rodinu a za pár měsíců se vám obrátí život vzhůru nohama? Reklamy vás přesvědčují, co vše bezpodmínečně potřebujete pro spokojené dítě, a okolí vás zahrnuje zaručenými radami a doporučeními. Jak se ale v nabídce vyznat, co pořídit zavčas a co můžete s klidem koupit na poslední chvíli? Zde je pět tipů, jak se připravit na příchod dítěte, a jak nejlépe rozvrhnout síly, abyste vše zvládli v pohodě a s rozumnými náklady, informuje FunBaby.cz

Češi spropitné dávají, ale nepředají se. Proč a kolik se má platit?

Češi spropitné dávají, ale nepředají se. Proč a kolik se má platit?

Ekonomika

Jen 4 z 10 Čechů dávají v restauraci automaticky nějaké spropitné. Další polovina ale tvrdí, že spropitné dávají jen občas, rozhodně ne vždy. Očekávají totiž dobrý servis, jídlo a pití. Mimořádně velké spropitné přitom odmítají. Striktně se vůči němu staví téměř polovina lidí. 80 % hostů totiž jen zaokrouhlí částku nahoru bez ohledu na celkovou útratu. Zjistil to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit.*

Práce, nebo péče o rodinu? Rady, jak zvládnout obojí

Ekonomika

Práce, nebo péče o rodinu? Rady, jak zvládnout obojí

Skloubit profesní život s rodinným je pro rodiče předškolních dětí výzva. Řešení představují alternativní pracovní úvazky a flexibilní formy práce. Český pracovní trh však v tomto ohledu stále zaostává za západoevropskými státy. Zatímco v roce 2013 v Česku na zkrácený úvazek pracovalo 10 procent žen, v sousedním Rakousku toto číslo dosáhlo 45 procent a v Nizozemsku dokonce 77 procent, informuje MPSV.

Ilustrační fotografie

V Česku se staví ve velkém, zájem je hlavně o nové byty

Ekonomika

Podle dat Českého statistického úřadu stavební produkce v únoru 2015 vzrostla meziročně reálně o 6,0 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 2,4 % stavebních povolení více a jejich orientační hodnota klesla o 14,6 %. Bylo zahájeno meziročně o 27,5 % bytů více. Dokončeno bylo o 23,5 % bytů méně.

Úřad práce, ilustrační fotografie

Ekonomika

Nezaměstnanost v březnu klesla, počet volných míst přesáhl 76 000

K 31. 3. 2015 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) celkem 525 315 uchazečů o zaměstnání. To je o 22 802 méně než v únoru a o 83 000 méně než v březnu 2014. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 506 954 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání). Podíl nezaměstnaných klesl na 7,2 % (únor 2015 – 7,5 %, březen 2014 – 8,3 %). Oproti loňskému roku vzrostl téměř dvojnásobně počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli prostřednictvím ÚP ČR celkem 76 050. V evropském srovnání má ČR už několik měsíců třetí nejnižší sezónně očištěnou míru nezaměstnanosti. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Andrej Babiš

Snížení daní a tisícové slevy? Babiš má plán

Ekonomika

Zákon o evidenci tržeb vyvolal u některých podnikatelů vlnu nevole a opozice jej dokonce považuje za způsob, jakým chce vláda šikanovat živnostníky. Ministerstvo financí proto zákon oproti původní verzi upravilo, čímž reaguje na diskuzi v rámci připomínkového řízení.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy