Před Vánoci ceny mírně klesají. U jakého zboží?

Během minulého měsíce zpomalil růst spotřebitelských cen proti stejnému období loňského roku na 2,7 procenta z tehdejších 3,4 procenta. Ve srovnání s letošním říjnem inflace klesla o 0,2 procenta, informoval v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

660
reklama

Za meziročním vývojem stojí podle informací úřadu především snížení cen v dopravě, poště a telekomunikacích, rekreaci a kultuře.

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle doprava způsobilo již druhý měsíc pokračující snižování cen pohonných hmot, které v listopadu činilo 3,7 procenta. V oddíle pošty a telekomunikace se snížily ceny telefonických a telefaxových služeb o 2,6 procenta vlivem akčních slev mobilních operátorů. Pokles cen v oddíle rekreace a kultura způsobilo zejména snížení cen dovolených s komplexními službami o 3,9 procenta.

Klesly rovněž ceny alkoholických nápojů (o 0,9 procenta), z toho ceny lihovin o 2,7 a vína o 1,2 procenta. V oddíle stravování a ubytování se snížily ceny ubytovacích služeb o 1,5 procenta.

Proti tomu zvyšování cenové úrovně ovlivnilo meziměsíční zdražování potravin a nealkoholických nápojů, pekárenských výrobků a obilovin. Zdražilo také maso, sýry a máslo.

Ceny zboží úhrnem klesly meziměsíčně o 0,1 procenta a ceny služeb o 0,4 procenta.

Rozhodující vliv na výši celkové meziroční hladiny spotřebitelských cen v listopadu měly i přes zpomalení jejich růstu nadále ceny v oddíle bydlení, voda, energie, paliva a ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje.

Český statistický úřad zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely a poskytuje statistické informace státním orgánům, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Stanovuje rovněž metodiku statistických zjišťování a jejich zpracování.

Témata: inflace | vánoce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky