Home Credit radí: Problém se splácením půjčky řešte s věřitelem osobně

Ocitne-li se člověk v situaci, kdy nemůže řádně splácet půjčku, měl by se obrátit na svého věřitele, radí společnost Home Credit, jeden z předních poskytovatelů spotřebitelských půjček v České republice. Lidé často řeší svou situaci prostřednictvím oddlužovacích agentur, ale to považuje Home Credit za nepříliš šťastné rozhodnutí.

660
reklama

Agentury pomáhají jen zdánlivě

Vidina snadného řešení je pro klienty lákavá. Agentury slibují, že se o veškeré jejich závazky do posledního detailu postarají. Spolupráce s agenturou však nemusí být pro klienta právě výhrou. Kromě měsíčních poplatků za své služby si agentury mohou účtovat i procenta z každé splátky, úroky z prodlení nebo sankce za neplnění povinností.

Funguje to tak, že klient posílá předem dohodnutou částku na účet agentury a ta přeposílá splátky jednotlivým věřitelům. O tom, zda ale skutečně dělá, co slíbila (výhodnější podmínky splácení, odklad apod.), se klient dozví jen stěží. Mnohdy tak může platit za službu, kterou by si sám zařídil lépe a zdarma.


Co klient možná ani netuší

Oddlužovací agentura s klientem podepisuje mandátní smlouvu a plnou moc. Má tedy pravomoc ho zastupovat a jednat jeho jménem. Problémem ale je, že bankovní i nebankovní instituce takovouto smlouvu nemusí akceptovat. Pouze ten, kdo si na počátku půjčku vzal, má možnost si také s bankou dohodnout zvláštní podmínky splácení.  Proto je pro klienta výhodnější, jedná-li s bankou osobně. 


Strach musí jít stranou

Dostane-li se klient do problémů se splácením půjčky například z důvodu výpadku příjmů, měl by nastalou situaci řešit neprodleně. Home Credit apeluje na své zákazníky, aby se nebáli obrátit na věřitele a o problému ho informovali. Mohou se například dohodnout na odkladu splátek nebo jejich výši.  Stát se to může každému a vždy je cesta ven.
Home Credit přidává také pár zásad:

1. komunikovat, mluvit pravdu a neodkládat
2. kontaktovat klientskou linku
3. nebrat si další spotřebitelský úvěr na splátku jiného

Člověk musí zachovat především chladnou hlavu a problém řešit osobně.  Jedině tak má opravdovou jistotu, že budou půjčky úspěšně splaceny.

Témata: pr článek

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky