Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko je stále v recesi, upozorňuje ČSÚ

Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí klesl v mezičtvrtletním srovnání o 0,3 procenta, meziročně se snížil o 1,3 procenta, sdělil v pátek Český statistický úřad zpřesněné odhady. Ekonomika Česka tak zůstává nadále v recesi.

"Výkonnost ekonomiky se v uplynulém čtvrtletí dále snížila, a to jak v meziročním, tak i mezičtvrtletním srovnání. Přebytek zahraničního obchodu nedokázal, stejně jako v předchozích čtvrtletích, plně kompenzovat pokles domácí poptávky po spotřebním a investičním zboží a službách," uvedl úřad.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) klesla meziročně o 1,3 procenta a mezičtvrtletně o 0,5 procenta, a to především kvůli vývoji ve stavebnictví, zemědělství a průmyslu. Stavebnictví čelí problémům delší dobu, a to kvůli nedostatku zakázek velkých staveb a bytových i nebytových komplexů. Během psoledních tří let v tomto období klesla zaměstnanost o více než šest procent, odpracované hodiny a hrubá přidaná hodnota o více než deset procent.

Zemědělství se muselo vyrovnat s nižší úrodou. Pokles v průmyslu má na svědomí jak zpracovatelský průmysl vlivem poklesu domácích i zahraničních zakázek v některých odvětvích, tak zejména energetika a těžební průmysl.

Negativní vývoj domácí poptávky je podle ČSÚ důsledkem snižujících se výdajů na konečnou spotřebu. K meziročnímu poklesu výdajů na spotřebu domácností o 2,4 procenta přispěl zejména nižší zájem o předměty dlouhodobé spotřeby, klesly ale i výdaje za potraviny, alkohol a tabákové výrobky, energie a další zboží a služby. Tvorba hrubého fixního kapitálu byla meziročně nižší o 2,3 procenta kvůli více než pětiprocentnímu poklesu investic do bytových i nebytových budov a staveb.

Český statistický úřad upozorňuje, že pro vývoj vnější poptávky byl klíčový výrazný předstih zbožového vývozu před dovozem," uvedl ČSÚ. Dovoz zboží vzrostl ve stálých cenách meziročně pouze o 0,2 procenta, vývoz se zvýšil o pět procent. V běžných cenách se čtvrtletní aktivní saldo zbožového obchodu zvýšilo z loňských 18,3 miliardy korun na 43,6 miliardy korun.

Témata:  krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy