Růst cen v Česku je nenormální, děsí se ekonomové

Šanci dočkat se reálného zvýšení platů dostanou Češi až v druhé polovině příštího roku, míní ekonomové oslovení Mediafaxem. Ti tak reagovali na úterní informace z Českého statistického úřadu, podle kterých v třetím čtvrtletí klesly reálně mzdy v ČR o 1,8 procenta na 24 514 korun.

660
reklama

Analytik GE Money Bank Petr Gapko tvrdí, že příští rok budou mít na růst platů vliv především dva faktory. V prvním pololetí 2013 je podle něho možné očekávat zejména přetrvávající vliv recese. "Nominální mzdy sice porostou, ale reálně budou platy nadále klesat. Obratu se však možná dočkáme v druhé polovině příštího roku, kdy by se mohla inflace, i přes vliv zvýšených daní, dostat na dvě procenta. To by umožnilo celkový reálný růst mezd za rok 2013 cca někde pod jedním procentem," vysvětlil Gapko.

I přes reálný pokles mezd však průměrná hrubá měsíční mzda ve třetím čtvrtletí tohoto roku vzrostla, konkrétně o 348 korun. "V horizontu několika posledních let jde o velmi slabý meziroční růst. V tomto čtvrtletí navíc přišlo překvapení, kdy podnikatelům rostly mzdy pomaleji než zaměstnancům," upozornil analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. Dodal, že podnikatelské mzdy vzrostly jen o 306 korun. Naopak v nepodnikatelské oblasti, tedy u zaměstnanců, mzda rostla o 546 korun.

Hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikoru podle jeho vlastních slov až děsí, že v době recese, která evidentně nebude krátká, ceny velice rychle rostou. "Částečně to je dané růstem daní. To je normální. Co ale není normální, je globální růst cen komodit. Ten je dán nenormálním chováním centrálních bank. Ty do oběhu pumpují tolik peněz jako nikdy v historii," zakončil Pikora.

Podle úterních informací Českého statistického úřadu se během třetího čtvrtletí letošního roku zvýšila hrubá měsíční mzda proti stejnému období roku 2011 na 24 514 korun (+1,4 procenta, resp. +348 korun). Reálně však mzdy o 1,8 procenta poklesly vlivem vysoké inflace.

Témata: ekonomika | mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky