Vláda na podzim projedná návrh na omezení akcií na doručitele

Premiér má na stole analýzu, na jejímž základě experti ministerstva spravedlnosti během září sepíší návrh, jak vyřešit problém s anonymními akciemi. O návrhu bude sněmovna jednat ještě na podzim a nový zákon by měl platit od roku 2013. Informují o tom pondělní Hospodářské noviny (HN).

660
reklama

Studii pro Petra Nečase a jeho poradce sepsal člen legislativní rady vlády Bohumil Havel. K dispozici ji má i vicepremiérka za Věci veřejné Karolína Peake. Právník nenavrhuje, aby listinné akcie na doručitele vláda úplně zrušila. "To bychom šli proti evropskému trendu," řekl HN. Řešením by mělo být, že firmy s utajenými majiteli by se nemohly účastnit veřejných tendrů a nemohly by podnikat ve strategických oblastech - ve zdravotnictví, energetice či bankovnictví. "Takový model následné regulace funguje třeba v Německu," dodal Havel. Nečas se už dříve nechal slyšet, že právě Německem by se mohla česká vláda inspirovat.
 
Kabinet se na omezení anonymních akcií zřejmě snadno shodne - pro VV to je jeden z klíčových protikorupčních bodů, za ODS tento krok již podpořil premiér a proti není ani TOP 09.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky