EU má informační byro ve Washingtonu a my jí máme dávat peníze? Proč?

Evropská unie místo toho, aby šetřila a šla tak příkladem pro země, jejichž hospodářská politika je n tom prachbídně, plánuje „ždímat“ své členy. Takové jednání Evropský parlament v očích veřejnosti podle europoslance Jana Zahradila jen zesměšňuje.

reklama

Členské státy by měli dát do evropského rozpočtu o 7% více financí. Podle Zahradila by se však z rozpočtu jen Evropského parlamentu daly ušetřit stovky milionů eur, proto také vyzval k tomu, aby se evropské instituce s členy EU dobraly rozumného kompromisu.

Evropský parlament by měl ukázat, že umí také šetřit. Zahradil vyzval k tomu, aby bylo zrušeno zbytečné cestování mezi Bruselem a Štrasburkem za 200 milionů eur za rok, aby byly zrušeny projekty, které jsou zbytečné (např. Dům evropské historie) a informační byra Evropského parlamentu v hlavních městech. „Nevím, proč tam jsou, a nevím, proč máme informační byro ve Washingtonu. To si snad myslíme, že jsme něco jako americký Kongres," ptá se ironicky.

Podle Zahradila někteří z poslanců Evropského parlamentu vyzývají ke konfliktu a hledají, kdo by mohl být obviněn za současnou tíživou situaci. „To není cesta vpřed. Jestli tento parlament bude blokovat dohodu, tak se jenom zesměšní a já myslím, že naše pověst u veřejnosti už je dost strašná na to, abychom si něco takového mohli dovolit," dodává v parlamentu.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky