Ekonomika

Ilustrační fotografie

Odměny na ministerstvu? Jsou jako minimální mzda za 32 měsíců

Ekonomika

Mimo jiné navrhují výši minimální mzdy. Vysoké úředníky na ministerstvu práce a sociálních věcí však starosti s vyžitím z minimální mzdy mít nemusí. V loňském roce totiž někteří z top úředníků dostali odměny, které dostanou lidé s minimální mzdou za více než 2 roky a 8 měsíců!

Ilustrační fotografie

Chcete chodit hrát automaty? Čeká vás registrace

Ekonomika

Registrace, které bude kontrolovat finanční úřad - tak by mohl vypadat nový loterijní zákon v praxi. Každý, kdo si bude chtít zahrát, bude muset nejprve vytáhnout občanský průkaz a bude zapsán do databáze - teprve potom získá takzvanou hráčskou kartu.

Ilustrační fotografie

Letos vznikne devět tisíc nových pracovních míst

Ekonomika

Skvělá zpráva pro lidi bez práce! Díky růstu české ekonomiky vznikají nová pracovní místa. Do konce roku by jich mělo vzniknout až 9 tisíc. Pro ministra průmyslu a obchodu jsou prioritou Ústecký a Moravskoslezský kraj.

Ilustrační fotografie

Letní dovolená na splátky: Lidé si berou stále více krátkodobých úvěrů

Ekonomika

Aktuální statistiky Bankovního a Nebankovního registru klientských informací ukazují, že koncem prvního čtvrtletí 2015 si oproti stejnému období vloni vzalo spotřebitelský úvěr o 27 tisíc lidí více. Navíc za stejné období stoupl objem spotřebitelských úvěrů o téměř 18 % a průměrná částka na klienta se zároveň zvýšila o 14 %. Osobní úvěry ve svých parametrech stagnují anebo mírně klesají, informuje Czech Credit Bureau.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Babišova firma zničila konkurenci úrodu. Zemědělci zuří

Spor mezi Babišovou firmou Agro Jevišovka patřící pod skupinu Agrofert a zemědělcem z jižní Moravy Bohumíra Rady skončil razantním krokem. Firma zemědělci postříkala pole s pšenicí herbicidem, který část rody úplně zničil.

Martin Stropnický

Boj o odvody! Je to obtěžování, tvrdí poslanci

Ekonomika

Budou nebo nebudou? To je to, co nejvíce zajímá mladé lidi. Armáda a ministerstvo obrany včele s Martinem Stropnickým (ANO) chtějí protlačit do novely branného zákona znovuzavedení povinných odvodů. Jenže proti odvodům jsou i někteří koaliční poslanci. Přečtěte si proč.

Ilustrační fotografie

Češi promluvili: Euro nechceme, EU taky ne

Ekonomika

Jak ukázal exkluzivní průzkum společnosti SANEP, 72,6% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, by dnes hlasovala v případném všelidovém referendu, proti vstupu ČR do eurozóny a přijetí společné evropské měny euro.

Děti, ilustrační fotografie

Ekonomika

Náš stát zničí rodiny, přišlo varování

Europoslanec za Svobodné Per Mach upozorňuje, že zatímco v roce 2006 se mimo manželství narodilo 33 procent dětí, loni to bylo 47 procent. Dochází podle něj k rozpadu rodiny, z čehož viní sociální stát.

Ilustrační fotografie

Tipy, jak můžete i v létě uspořit za energie

Ekonomika

Kam pojedeme na dovolenou? Vzal jsem si krém na opalování? Kde si dáme ledovou tříšť? Takové dotazy jsou v době léta a prázdnin zcela běžné. Lidé si chtějí odpočinout a načerpat na horkém slunci nový elán, být bez starostí. Málokdo si tak připouští, jak je léto specifické a náročné na spotřebu energií. Přitom jen tvorba ledů v mrazničce výrazně podporuje tvorbu námrazy, která zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 %. V článku naleznete užitečné tipy, jak můžete i v létě uspořit co nejvíce peněz za energie, informuje E.ON.

Ilustrační fotografie

Přehled zdravých jídel, po kterých se tloustne

Ekonomika

Velká část populace je posledních několik let doslova posedlá zdravým stravováním. Řada vyznavačů racionálního stravování si ovšem neuvědomuje, že některé potraviny sloužící k hubnutí mají přesně opačný efekt.

Chorvatsko, ilustrační fotografie

Ekonomika

Chystáte se do Chorvatska autem? Poradíme, kde se vyplatí cestou tankovat

Čas dovolených přichází. A podle statistik cestovní agentury Invia volí Češi v roce 2015 nejčastěji Řecko (28 %), Turecko (12,5 %), Chorvatsko (11 %) a Itálii (10 %). Podle Invie Češi v tuto chvíli za dovolenou na letošní léto utrácejí v průměru 12 856 korun na osobu, což je o 426 korun více než loni. Oblíbené Chorvatsko ovšem vyjde zhruba na 8 131 korun. Ušetřit se přitom dá na dopravě. Jelikož lidé do Chorvatska jedou nejčastěji autem, představují pohonné hmoty výrazný náklad.

Ilustrační fotografie

Jak hospodaří politické strany? Podívejte se na analýzu

Ekonomika

České politické strany v období 2003 až 2013 dosáhly příjmů 547 mil. eur. Česká republika na rozdíl od Slovenska a Polska neprovedla reformu financování politických stran. Na její zavedení do voleb zbývá vládě podle harmonogramu již jen půlrok. Vyplývá to z analýzy organizace Frank Bold.

Ilustrační fotografie

EU pošle do Česka 644 miliard korun. Kam půjdou?

Ekonomika

Premiér Bohuslav Sobotka podepsal spolu s eurokomisařkou pro regionální politiku Corinou Cretsuovou dokument, který symbolicky zakončuje schvalování operačních programů Evropské unie pro Českou republiku na období 2014-2020. K dispozici je v nich pro žadatele zhruba 644 miliard korun.

Ilustrační fotografie

Podnikatelé přinášejí do světové ekonomiky nejvíc nových pracovních míst

Ekonomika

Nejvíce pracovních míst v ekonomice vzniká díky podnikatelům a jejich podnikatelským aktivitám. Podle aktuálního průzkumu poradenské společnosti EY (EY Global Job Creation and Youth Entrepreneurship Survey 2015) hodlá v příštích 12 měsících přijmout další zaměstnance až téměř polovina z nich (47 %). Průzkum, jehož cílem bylo zmapovat přínos podnikatelů a jejich podnikání pro globální trh práce, oslovil ve 13 zemích/regionech světa 2 144 podnikatelů. Položené otázky se týkaly jejich plánů v oblasti zaměstnanosti. Druhou skupinu respondentů tvořilo 2 807 mladých lidí pocházejících ze stejných zemí. Průzkum se dotazoval na jejich podnikatelské ambice a zjistil, že podnikatelem se chce v některé etapě své kariéry stát až dokonce 65 % dotázaných.

Ilustrační fotografie

Problémy na cestě vyřeší jeden click

Ekonomika

ČSOB Leasing v rámci své asistenční služby ČSOB Leasing Assistance a ve spolupráci s poskytovatelem komplexních motoristických služeb ÚAMK spustil novou mobilní aplikaci pro řidiče. Slučuje v sobě všechny užitečné informace – od dopravní situace po navigaci k nejbližšímu partnerskému servisu. Aplikaci si může stáhnout kdokoli.

Andrej Babiš v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Drsná dohra Jílkové: Budou za šikanu podnikatelky padat hlavy?

Ekonomika

U Jílkové se ve čtvrtek pohádala s Andrejem Babišem, v pátek na ni přišla kontrola - tak by se dal shrnout příběh živnostnice, která v televizi kritizovala elektronickou evidenci tržeb. Kontrola nebyla z ministerstva financí, ale z domažlické pobočky správy sociálního zabezpečení. Jejímu řediteli teď za to hrozí podle serveru Aktuálně.cz postih.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy