Okamura varuje: paragrafy máme, ale... nějak nám to nefunguje!

Nově zvolený senátor a kandidát na prezidenta Tomio Okamura volá po změně. Apeluje, aby stát začal pomáhat obětem podvodů, lichvy a exekucí. Svojí kritiku současného stavu zveřejnil na svém blogu na iDnes.cz.

660
reklama

Exekuce se netýkají jen těch, kteří si půjčili, ale i těch, kteří byli jednoduše podvedeni například zfalšováním smlouvy, na kterou si posléze vzal podvodník auto na leasing, ztracením dokladů, na které pak někdo jiný jezdí načerno, či vnucením koupě aušusových hrnců za stotisíce. Nejčastějším případem však jsou půjčky, kdy si někdo půjčí desítky tisíc, ale kvůli neschopnosti včas splácet je mu nakonec dům za milion dán do dražby.

Takových případů je čím dál víc, Okamura proto volá po systémovém řešení. Problémy spatřuje ve špatné práci justice a exekutorů, ale i na druhé straně, u dlužníků. Ti kolikrát doplatili na svoji absolutní neznalost, kdy nejsou schopni řešit právní spor, a neschopnost uvažovat racionálně.

Podle Okamury není nutné měnit zákony, neboť je v platnosti paragraf občanského zákona: „neplatný je právní úkon, který svým obsahem nebo účelem odporuje zákonu nebo jej obchází anebo se příčí dobrým mravům." I platné rozsudky prokazatelně nespravedlivé, jsou z pohledu zákona neplatné. Dále připomíná paragraf trestního zákoníku označený jako lichva: „dopustí se jí pachatel, který zneužije něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo něčího rozrušení k tomu, aby pachateli nebo jinému bylo poskytnuto nebo slíbeno plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru."

„Paragrafy máme, ale... nějak nám to nefunguje. Takže přeci jen je třeba se v něčem posunout dál. V prvé řadě musíme systémově pomoci lidem, kteří se octnou v tíživé situaci a jsou obětí lichváře či zjevně neoprávněné či přemrštěné exekuce. Tady by myslím v prvé řadě pomohla bezplatná právní rada a pomoc. Třeba při sepsání odvolání, vylučovací žaloby a podobně. V drtivé většině jde o celkem jednoduché případy," uvádí Okamura.

Po prvních případech očekává Okamura pokles, protože podvodníci zjistí, že už to tolik nevynáší stejně jako exekutor. „A pochopitelně soudce by měl mít na paměti, že nelze vydat platební rozkaz na dluh, který dlužník neudělal. Nota bene jestliže už existuje rozsudek, kterým byl pravý dlužník a podvodník odsouzený za podvod. Službu, právní pomoc by mohly poskytovat například okresní odbory sociální péče. Ono se to totiž týká hlavně jich - rodina s dětmi, která přijde o střechu nad hlavou, je pak rázem jejich nový klient. A samozřejmě účinnější, než financovat následnou pomoc, je pádu na dno předcházet. Právo a spravedlnost je totiž ta nejzákladnější služba státu, kterou musí svým občanům poskytovat, a to bez rozdílu jejich majetku. A to u nás bohužel dobře nefunguje," dodává.

Témata: okamura, tomio

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky