PODVOD! Výrobci přidávají do ryb vodu, kilo vyjde až o 200 Kč dráž

Některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky a pangase obsahují méně než 50 procent rybího masa, zbytek představuje záměrně přidaná pitná voda. Dozorové orgány je však nedokážou kontrolovat, vyplývá to z analýzy časopisu dTest, který testoval 22 namátkou koupených výrobků.

660
reklama

Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek," uvedla Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest. Při srovnání ceny za kilogram výrobku s cenou za kilogram rybího masa tak lidé zaplatí za přidanou vodu od 82 do 208 korun.Podle časopisu totiž mnozí zpracovatelé ryb používají technologii "Double Frozen", tedy "dvakrát zamrazeno". Při tomto postupu jsou ryby zmraženy na moři, poté na pevnině rozmraženy a zpracovány. Dochází při tom ke ztrátě buněčné vody, ale i bílkovin a dalších živin, a tím ke snížení hmotnosti. Před opětovným zmrazením se proto rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové, chloridu sodného.

"Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí," dodala Rozová.

Voda záměrně přidaná do hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků tak přináší velké zisky na úkor spotřebitelů. Dodavatelé a distributoři se ale nemusí ničeho obávat, dozorové orgány jsou na ně krátké. Při kontrolní činnosti jsou totiž vázány metodickým pokynem Úřadu pro potraviny ministerstva zemědělství. Od srpna 2009 tak mohou kontrolovat pouze hmotnost glazury, nikoliv hmotnost vody záměrně přidané a zadržené přímo v rybím mase.

"Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům," uzavírá Rozová.

Podle výsledků dTestu je na tom při srovnání ceny za kilogram výrobku s cenou za kilogram rybího masa pro spotřebitele nejméně výhodná značka Frionor, u jejích filet z tresky pestré (s minimální trvanlivostí do konce 05/2014), vychází cena přidané vody na 208 korun. Následují značky Equus, rybí filety z tresky (minimální trvanlivost 26/02/14) se 148 korunami za vodu, Nowaco, glazované filety z pangase (minimální trvanlivost 04. 10. 2013) se 143 korunami a Nowaco, filé z pangase (minimální trvanlivost 01-10-2013) s 137 korunami.

Témata: potraviny | dTest

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky