Korupce na dalším ministerstvu?

Společnost Kverulant zmapovala ceny kancelářského tisku ve státní správě a našla černé díry, kde mizí zbytečně nejvíce peněz. Společnost za pomoc Nadačního fondu proti korupci hodlá podat trestní oznámení kvůli podezření z korupce.

660
reklama

Společnost si zažádala o informace o nákladech tisku dokumentů za poslední tři roky ve 22 institucích. Nejvíce plýtvající instituce jsou pražské. Jedná se o magistrát, Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI)

Plýtvání ve velkém rozsahu probíhá ve DFDI, kde jsou pořizovány podle Kverulanta předražené (dokonce pětkrát dražší než je cena na internetu) kopírky za miliony, ačkoli nejsou potřeba. Náklady na vytištění jedné stránky jsou tak extrémně vysoké. Přestože kvůli tomu už na SFDI byl odejit jeden manažer, Kverulant i tak podává trestní oznámení kvůli možné korupci. Společnost je totiž přesvědčena o tom, že o navýšenou cenu se podělili ti, kdo o nákupu rozhodovali.

„Problému jsme si vědomi. Já jsem z toho vyvodil personální dopady. Manažer odpovědný za provoz SFDI dostal výpověď. Zároveň jsem také zrušil všechny plánované nákupy. Původní výhled počítal s tím, že budeme každý rok kupovat jedno velkokapacitní zařízení. Historie opravit nejde, ta zařízení tady jsou a efekt na nákladovost tisku taky. Rozhodně to ale není až tak extrémní číslo, jaké vycházelo z prvotních kalkulací organizace Kverulant," uvádí současný ředitel SFDI Tomáš Čoček.

Na ministerstvu by zase mohli ročně ušetřit až tři miliony korun, tisknou totiž stranu za 2,23 korun, což značně převyšuje průměrnou cenu tisku ve státní správě. Ministerstvo však vysokou cenu tisku odůvodňuje používáním drahých strojů, jejichž obsluha je drahá, a drahým materiálem na vazbu dokumentů.

Tím, že ministerstvo nepořizuje nové stroje, by mělo ušetřit, neboť výdaje na obsluhu je zaručeně nižší než nákup nových kopírek. Kverulant však žádal o výdaje na nákup papíru a pochybení je tedy na straně ministerstva, které do nákladů započítalo i vazbu. Je tedy zvláštní, jestliže si za poskytnutí nesprávných dokumentů ministerstvo účtovalo 10 tisíc korun, což je nejvíce mezi 22 institucemi. Kverulant tak důvody uvedené ministerstvem považuje za pouhé výmluvy.

Na pražském magistrátu dochází k největšímu plýtvání. Za tisk zde ročně utratí 45 milionů korun, což je nejvíce ze všech institucí, které byly posuzovány. Tisk jedné stránky zde vyjde na 2,82 korun. Suma zbytečně vynaložená činí až 17,5 milionů korun.

„Jsme zvědaví, jak se magistrát k vítězství v naší soutěži o nejdražší tisk ve státní správě postaví. My jsme si kladli za cíl upozornit na největší plýtvání ve státní správě, co se týče tisku. Máme radost z toho, že na SFDI už přijali opatření, že vyhodili člověka, který byl za nákup zodpovědný, a doufáme, že něco podobného udělá i ministerstvo pro místní rozvoj. Doufáme, že také pražský magistrát se k tomu postaví čelem, nebude bagatelizovat naše zjištění a přijme opatření, která povedou k tisku za rozumné peníze," uvádí společnost Kverulant.

Témata: korupce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky