Ekonomika

Ilustrační fotografie

Tisíce lidí přišlo kvůli novele zákona o vozidlo

Ekonomika

Poslední červnový den byl konečnou možností přihlásit do registru motorových vozidel dosud nedohlášené vozidlo, tedy vůz v tzv. polopřevodu. I přes skutečnost, že novela zákona 56/2001 vešla v platnost prvního ledna 2015 a motoristé tak měli na tento úkon dostatek času, zůstalo, dle informací Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA), nedohlášeno přibližně 70.000 vozidel s platnou technickou kontrolou. Tedy vozidel, která mohou aktuálně jezdit po pozemních komunikacích.

Ilustrační fotografie

Češi i Slováci posilují své přeshraniční podnikání

Ekonomika

Aktivity českých podnikatelů na Slovensku, stejně jako aktivity slovenských podnikatelů v České republice, v posledních třech letech rostou. Důvodem je historická provázanost a expanze podnikání. Informace vyplývají z databází poradenské společnosti Bisnode.

Ilustrační fotografie

Osobní bankrot chrání dlužníky před exekucí. Není ale pro každého

Ekonomika

Podle Exekutorské komory za poslední rok a půl o polovinu vzrostl počet lidí, na které jsou uvaleny tři nebo i více exekucí. V Česku jich je 350 tisíc. Výjimkou nejsou ani lidé, kteří mají přes deset exekucí. Těch je kolem 100 tisíc. Řešením, jak se zbavit dluhů a exekucí zároveň, může být vyhlášení osobního bankrotu, informuje Vše pro insolvenci.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Elektřina zlevňuje. Ušetřit lze stovky korun

Pokud vaše účty za elektřinu neklesají, měli byste uvažovat o změně dodavatele. V porovnání s loňským rokem totiž nejlepší nabídky zlevnily o sto- až tisícikoruny. Mezi nejnižšími a nejvyššími aktuálními cenami dodavatelů elektřiny jsou víc než desetinové rozdíly. Buďte však obezřetní v případě krátkodobých akčních nabídek.

Ilustrační fotografie

Ekonomická očekávání v Evropě jsou silně ovlivněna řeckou krizí

Ekonomika

Ve druhém čtvrtletí letošního roku byla nálada spotřebitelů ve většině evropských zemí ovlivněna dlouho trvajícím vyjednáváním mezi Řeckem a jeho věřiteli. Zejména v zemích východní Evropy však hraje velmi důležitou roli také krize mezi Ruskem a Ukrajinou. Přesto ale ukazatel spotřebního klimatu pro celou evropskou osmadvacítku od března celkově vzrostl o jeden bod na 10,8 bodu. Toto jsou výsledky průzkumu GfK zjišťujícího spotřebitelské klima v 15 evropských zemích.

Ilustrační fotografie

Proč jsou německé potraviny kvalitnější? Odpověď je prostá

Ekonomika

Před několika dny byl zveřejněn výsledek testu, který srovnával asi dvacítku českých a německých výrobků stejné značky. Výzkum okázal, že složení českých a německých výrobků se liší, v Německu je možná ve většině případů možné nakoupit kvalitnější potraviny za nižší ceny než u nás. Důvod je podle prezidenta Potravinářské komory ČR a Agrární komory ČR Miroslava Tomana prostý – jde o zisk.

Ilustrační fotografie

Lepší ekonomické ukazatele katapultovaly Česko mezi 25 investičně nejzajímavějších států světa

Ekonomika

Atraktivita České republiky pro zahraniční firmy a investory díky lepším ekonomickým ukazatelům meziročně výrazně vzrostla. Vůbec poprvé se tak Česko v celosvětovém měřítku dostalo mezi TOP 25 firem s největším investičním potenciálem. Vyplývá to z komplexní studie nadnárodní poradenské sítě BDO, která porovnává 174 států světa. Každoročně sestavovaný žebříček letos ovládlo Švýcarsko před Singapurem a Hongkongem.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jak doma ušetřit za energie, zatímco jste na dovolené?

Šetřit, šetřit a zase šetřit. Takové je heslo většiny Čechů na letní dovolené. V loňském průzkumu ING Bank odpovědělo 86 % českých turistů, že se snaží na letním pobytu co nejvíce snížit náklady. Zhruba třetina si sama vaří a čtvrtina oslovených se snaží neutrácet a vyhledává levné ubytování. Ovšem zatímco se lidé omezují na dovolené, která by měla být nejkrásnější časem roku, často zapomínají, že doma mezitím zbytečně utrácejí peníze za energie. Proto přinášíme užitečné tipy, jak i během pobytu na dovolené ušetřit na energiích.

Ilustrační fotografie

Řecko do konce roku čekají volby. Vsaďte se

Ekonomika

Řecký předseda vlády Tsipras v minulém týdnu kapituloval a v rozporu s volebními sliby a dřívějšími proklamacemi ustoupil věřitelům. Kývl na jejich podmínky a reformní balíčky. Vydobytý „klid“ na evropské půdě nyní splácí v rámci domácí politické scéně. Klíčové zákony schvaluje s proevropskou opozicí. Nemalá část Syrizy se naopak bouří a hlasuje proti. Vyústěním takto bizarní situace budou podle bookmakerů Fortuny v kursu 1,6:1 předčasné volby.

Ilustrační fotografie

Sporů pacientů s lékaři přibývá. Návod jak postupovat...

Ekonomika

Přibývá sporů pacientů s lékaři a nemocnicemi. Jen asi každý dvacátý přitom končí vítězstvím pacienta nebo pozůstalých u soudu. Podobně dopadl i spor, který dnes rozhodl Krajský soud v Hradci Králové. Rodiče žalovali tamní fakultní nemocnici kvůli smrti dvouleté dcerky. Neuspěli.

Ilustrační fotografie

dTest varuje: V Česku řádí tato firma, učebnicový příklad "šmejdů"

Ekonomika

V poslední době se množí stížnosti spotřebitelů na společnost IQ TELESHOPPING s.r.o. Je učebnicovým příkladem pořadatele předváděcích akcí, který ukazuje, proč je tak obtížné získat zpět desítky tisíc korun za nechtěné předražené zboží. Po obchodníkovi se totiž po akci jednoduše slehne zem.

Miroslav Kalousek

Ekonomika

Kalousek vyrobil video pro Babiše. Pěkně mu to do koruny spočítal

Spory mezi Miroslavem Kalouskem a Andrejem Babišem neutichají. Před několika dny místopředseda TOP 09 ministra financí kritizoval kvůli platební morálce jedné z firem spadajících pod skupinu Agrofert – chemičce Synthesia. Teď vše pro přehlednost zpracoval do videoprezentace.

Jan Hamáček

Důchodci dostali od politika jako "omluvu" deset tisíc

Ekonomika

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) se rozhodl vykompenzovat voličům své nedávné vystoupení ve Sněmovně, v němž po pár panácích drmolil. Poslal proto 10 tisíc korun hospicu ve středočeských Čerčanech.

Ilustrační fotografie

Lidem se nechce pracovat. Brigády jsou

Ekonomika

Letní sezóna už je v plném proudu a s ní i období letních brigád. Sice je vždycky lepší myslet na brigádu už na jaře, ale sehnat se dá i teď. Sestavili jsme pro vás nabídky některých brigád v jednotlivě kraji.

Ilustrační fotografie

Mušle od moře? Zapomeňte! Přehled zakázaných suvenýrů

Ekonomika

Kufr, ve kterém máte mušle, mušličky, korály nebo mořské hvězdice, se vám může pěkně vymstít. V lepším případě to bude jen napomenutí, tučná pokuta, ale v některých případech vás může čekat i soud a vězení. Podívejte se, co si můžete a nemůžete z dovolené přivézt.

Ilustrační fotografie

Česká koruna již několik dní flirtuje s intervenční hranicí a zkouší trpělivost ČNB

Ekonomika

Česká koruna EURCZK se již druhým týdnem obchoduje na dohled od intervenční hranice České národní banky 27 korun za euro. Neoslabil ji ani nejistý osud Řecka v eurozóně a vlna jednání související s řeckými reformami. Vždyť nejistota na finančních trzích a s ní související vyšší riziko automaticky spouštějí výprodej rizikových aktiv, mezi něž se obecně česká koruna, jakožto středoevropská měna řadí. Avšak českou měnu investoři nyní považují za bezpečný přístav díky stabilní ekonomice, jež oživuje rychleji než eurozóna. Koruna díky intervencím ČNB posílila jenom o 0,3 procenta, což ji přiblížilo na vzdálenost 5 haléřů od intervenční hranice 27 korun za euro, informuje Michala Moravcová, analytik finančních trhů.

Ilustrační fotografie

Ekonomický vztah Česka a Řecka

Ekonomika

Může se nejistota kolem Řecka dotknout České republiky? Určující pro přímý vliv je síla ekonomické provázanosti obou zemí. Vzájemné toky zboží, služeb a kapitálu mezi Českou republikou a Řeckem však mají malou intenzitu.

Ilustrační fotografie

Češi nemají peníze na dovolenou v zahraničí. Většina zůstane doma

Ekonomika

Většině Čechů nezbývají peníze na to, aby jeli na dovolenou do zahraničí. Alespoň to vyplývá z ankety na webu TN.cz, kde tuto variantu zvolila naprostá většina hlasujících. Výsledky ale potvrzuje i průzkum pro společnost Provident Financial, který tvrdí, že Češi nemají na dovolenou peníze a každý druhý ji stráví doma.

Ilustrační fotografie

Lidé přicházejí o peníze. Kvůli špatné sazbě elektřiny

Ekonomika

Tisíce zákazníků z řad domácností a firem platí za elektřinu více, než musejí. Důvodem je špatně nastavená distribuční sazba, která neodpovídá způsobům, jakým využívají odebíranou elektřinu. Zákazníci, kteří elektřinu využívají k ohřevu vody nebo k vytápění, přitom mohou snadno získat 8 až 22 hodin levnějšího proudu, informuje EnergetickáPoradna.cz.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy