Bankrot USA stále blízko! Senát zamítl návrh na zvýšení limitu

Republikánský návrh na krátkodobé navýšení dluhového stropu Spojených států v pátek podle očekávání neprošel americkým Senátem, kde mají většinu demokraté. Informuje o tom v sobotu agentura AFP.

660
reklama

Proti návrhu republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera hlasovalo 59 zákonodárců, podpořilo jej 41 senátorů.
 
Návrh prošel v pátek Sněmovnou reprezentantů, když se pro něj vyslovilo 218 poslanců a proti hlasovalo 210. Ke 188 demokratům se proti návrhu připojilo 22 republikánů.
 
Neúspěch návrhu zákona v Kongresu otevírá cestu k víkendovému dojednání dohody mezi oběma stranami. Očekává se, že debatu zahájí vůdce demokratické většiny v Senátu Harry Reid.
 
Návrh, na němž se shodnou republikáni i demokraté, by mohl projít Senátem v pondělí v 08:00 východoamerického času (14:00 SELČ).

Boehnerův návrh zákona počítal s krátkodobým navýšením dluhového limitu o 900 miliard dolarů (15,3 bilionu korun), zároveň ale obsahoval škrty ve veřejných výdajích ve výši 917 miliard dolarů (15,6 bilionu korun) v následujících deseti letech. Navýšení by ale vystačilo jen na několik měsíců. Demokraté upřednostňují dlouhodobé řešení a škrty ve výši 2,2 bilionu dolarů.
 
Dohody by republikáni a demokraté měli dosáhnout do příštího úterý 2. srpna. Pokud se to nepodaří, nebude vláda schopná platit účty, což by mohlo vyvolat nejen turbulence na globálních finančních trzích, ale i vehnat USA zpět do recese. Neúspěch by vedl i k platební neschopnosti země, k snížení úvěrového hodnocení a poškodil by i postavení dolaru jako rezervní měny ve světě.

Dluhový strop byl zvýšen už mnohokrát. Od roku 1962, kdy byl zaveden, byl navýšen celkem 74krát. A není to ani poprvé, kdy se USA nachází na pokraji defaultu. Už v roce 1979 byl zvýšen dluhový limit na poslední chvíli. Tehdy ale šlo o navýšení dluhového stropu "jen" na 830 miliard dolarů. V současnosti činí 14,3 bilionu dolarů (zhruba 240,7 bilionu korun).

Témata: USA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky