Ekonomika

Chorvatsko, ilustrační fotografie

Cesta k moři podraží. Chorvatsko plánuje zavést další poplatky

Ekonomika

Chorvaty obtěžují neustálé kolony, které mají na svědomí turisti mířící k moři. Rozhodli se situaci řešit a uvažují o zavedení dálničních známek, které by nejen urychlily dopravu, ale přinesly by i více peněz do státní kasy. Na sedm dní bychom za ni měli zaplatit 810 korun.

Ilustrační fotografie

Padesátníci mají problém sehnat práci. Stát jim nabízí pomoc

Ekonomika

Téměř třetinu nezaměstnaných dnes tvoří lidé po padesátce. Přitom mají zkušenosti, jsou zodpovědní a dobře spolupracují. Jenže mezi některými zaměstnavateli přetrvává představa, že pojmy jako flexibilní či dynamický se pojí jen s mladší generací. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a Úřad práce ČR (ÚP ČR) se proto snaží skupinu 50+ podpořit nejrůznějšími způsoby, ať už jde o motivační kurzy, sdílená místa, společensky účelná pracovní místa nebo rekvalifikace.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Minimální mzda zřejmě znovu poroste o stokoruny

Od příštího roku by opět mohla stoupnout minimální mzda. Rozhodnutí bude na vládě, ale ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje, aby minimální mzda narostla o sedm stovek na 9900 korun.

Ilustrační fotografie

Nezaměstnanost v ČR prudce klesá

Ekonomika

Ještě v prvním čtvrtletí přesahovala nezaměstnanost podle výběrových šetření pracovních sil šest procent, ve druhém byla už jen pětiprocentní. Český trh práce se tak rychle vrací do stavu před oběma recesemi, informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie

Podle průzkumu jsme spokojený národ. Souhlasíte s tím?

Ekonomika

Téměř dvě třetiny Čechů jsou spokojeny se svým životem. Spokojenější jsou lidé s vyšším příjmem a také ti, kteří žijí s partnerem. Oproti loňsku míra spokojenosti nepatrně klesla, v uplynulých letech má ale rostoucí tendenci.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Sladíte medem? Tak si připravte peněženky. Ceny půjdou nahoru

Ceny medu podle včelařů půjdou nahoru. Přestože letos bude medu dostatek, včelaři se chystají zdražit. Důvodem je nejen to, že mnozí přišli o včelstva, ale i fakt, že u nás je med nejlevnější ze všech okolních zemí. Připlatit si budeme muset asi tak 30 až 40 korun za kilo.

Ilustrační fotografie

Extrémní sucho výrazně zdraží brambory i zeleninu

Ekonomika

Brambory a další zelenina letos výrazně podraží. A to až o desítky procent. Podle odborníků za to může extrémně suché léto. Nedostatek srážek ale trápí i pěstitele z okolních států. A kvůli tomu českým spotřebitelům pravděpodobně zeleninu nezlevní ani dovozy.

Ilustrační fotografie

Češi se za prací stěhovat nechtějí, nedokážou opustit rodinu a přátele

Ekonomika

Češi zůstávají konzervativní. Zatímco v zahraničí není stěhování za prací nic neobvyklého, tuzemským zaměstnancům se taková představa nelíbí. 17 % respondentů uvádí, že by nebyli ochotni přestěhovat se ani v rámci kraje, mimo Evropu by za zaměstnáním nikdy neodešlo 70 % dotázaných. Zajímavé také je, že celá pětina lidí touží po dni volna navíc natolik, že by si dobrovolně snížili plat. Nejčastěji by se přitom vzdali deseti procent z výplaty. Zjistil to výzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit*.

Ilustrační fotografie

Chystáte se na dovolenou do Turecka? Ministerstvo zahraničí vydalo toto doporučení

Ekonomika

Ministerstvo zahraničí pravidelně aktualizuje seznam zemí, kterým by se čeští turisté měli vyhnout. Kvůli hrozícím teroristickým útokům varuje například před návštěvou Somálska, Keni, Čadu, Alžírska nebo Libye. Na seznamu je ale také třeba turisticky oblíbený Egypt. Teď úřad vydal také doporučení týkající se Turecka.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Optimismus podnikatelů v Evropě roste

Podnikatelská nálada se v červenci zvýšila jak v eurozóně, tak v celé EU. Nejistota kolem možného Grexitu tak evidentně firmy v Evropě – s výjimkou těch řeckých – nechávala ostatní v klidu. Důvěra firem rostla jak v průmyslu, tak ve stavebnictví, v obchodě i ve službách s výjimkou finančních institucí, informuje Petr Dufek z Investičního výzkum Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie

Jak vysoké je stravné při pracovních cestách?

Ekonomika

Při pracovní cestě trvající déle než 5 hodin náleží zaměstnanci stravné. Sazba stravného se v tuzemsku v podnikatelské sféře a státní správě může lišit. Výše zahraničního stravného závisí na zemi, kam se pracovně cestuje. Jak se stravné vypočítává a daní? Informace přináší Mazars.

Ilustrační fotografie

Laciné, dvakrát placené aneb jak se nespálit při nákupu drahých kovů

Ekonomika

Každý dal rčení „laciné, dvakrát placené“ určitě minimálně jednou za pravdu. Kupujete-li třeba levné boty, počítáte alespoň nepatrně s rizikem, že nemusí vydržet až tak dlouho, jako boty kvalitní, ovšem o poznání dražší. Jenže když kupujete zlato, předpokládáte, že se o zlato deklarované kvality skutečně jedná. Oč je pak horší zjištění, že váš výhodný nákup byl vlastně podvod, informují STEP Finance, a.s.

David Rath

Jak se daří Rathovi? Nějak mu to prý nefunguje

Ekonomika

Restaurace, kterou ještě před měsícem provozoval bývalý středočeský hejtman David Rath, zeje prázdnotou. Podle bulvárního deníku Blesk nepomohla ani nedávná změna názvu a nájemců.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy