Ekonomika

Ilustrační fotografie

Češi na letní dovolené přibírají. Přečtěte si proč

Ekonomika

Češi se na letní dovolené v jídle příliš neomezují. Ambice zhubnout na dovolené nemáme. Spíše naopak. Polovina z nás jí přibližně stejně jako doma. Téměř stejný počet Čechů si ale jídlo na dovolené pořádně užívá. Třetina lidí dokonce uvedla, že na dovolené přibere. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu, který mezi svými klienty udělala cestovní kancelář Blue Style.

Ilustrační fotografie

Hospodářský růst pokračuje, pomáhá nízká inflace

Ekonomika

Dynamika českého hospodářství bude i v roce 2016 jednou z nevyšších v Evropě. Podle aktuální makroekonomické prognózy České bankovní asociace (ČBA) lze ve druhé polovině letošního roku očekávat zrychlení hospodářského růstu, především u domácí spotřeby a investic, nad očekávání příznivě se vyvíjí i trh práce. Odhad hospodářského růstu pro rok 2015 tak vzrostl na 3,2 %. Růst bude pokračovat i v roce 2016, kdy u nás dosáhne větší dynamiky než v nejvyspělejších evropských státech. Hlavní domácí nejistotou bude načasování a způsob ukončení kurzového závazku centrální banky.

Ilustrační fotografie

Jaká bude cena benzínu a nafty ve druhé polovině prázdnin?

Ekonomika

Druhá polovina letních prázdnin bude pro české motoristy příznivá. Ceny pohonných hmot by se až do konce srpna neměly zásadně odchýlit od těch současných. Vyplývá to z odhadů společnosti ARMEX Oil, největšího soukromého dodavatele ropných produktů v Česku*. Vyplňují se tak květnové odhady společnosti, která předpovídala, že se cena Naturalu 95 a nafty v hlavní letní motoristické sezóně nedostane nad 35 korun za litr. Natural se nyní prodává v průměru za 33 korun na litr, nafta je ještě o zhruba dvě koruny levnější, informuje ARMEX Oil.

Ilustrační fotografie

Počet osobních bankrotů opět roste

Ekonomika

Počet bankrotů obchodních společností se snižuje již tři měsíce po sobě. V červenci letošního roku bylo vyhlášeno méně bankrotů obchodních společností, naopak počet bankrotů fyzických osob podnikatelů vzrostl. Právě tak i počet osobních bankrotů byl vyšší než v červnu. Počet návrhů na bankrot obchodních společností zůstal stejný jako v předchozím měsíci, počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a na osobní bankrot se snížil. Vyplývá to z analýzy provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz obsahujícího údaje o podnikatelských subjektech z České i Slovenské republiky.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Vloni lidé koupili 30 milionů kol. Města budoucnosti patří cyklistům

Podle nejnovější studie mobility Allianz bude v roce 2023 na evropských ulicích jezdit třikrát více elektrokol než dnes. Již několik let je pro ně největším trhem Čína, ale Asii postupně dohánějí i další kontinenty, Evropu nevyjímaje. Nejdále jsou v tomto směru na starém kontinentu Nizozemci, či Dánové, postupně se přidávají ale i Španělé a Němci. Turisté i domorodci mohou šlápnout do pedálů vypůjčených kol ve více než 700 městech na světě. A první nesmělé vlaštovky jsou i u nás.

Chorvatsko, ilustrační fotografie

Cesta k moři podraží. Chorvatsko plánuje zavést další poplatky

Ekonomika

Chorvaty obtěžují neustálé kolony, které mají na svědomí turisti mířící k moři. Rozhodli se situaci řešit a uvažují o zavedení dálničních známek, které by nejen urychlily dopravu, ale přinesly by i více peněz do státní kasy. Na sedm dní bychom za ni měli zaplatit 810 korun.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Padesátníci mají problém sehnat práci. Stát jim nabízí pomoc

Téměř třetinu nezaměstnaných dnes tvoří lidé po padesátce. Přitom mají zkušenosti, jsou zodpovědní a dobře spolupracují. Jenže mezi některými zaměstnavateli přetrvává představa, že pojmy jako flexibilní či dynamický se pojí jen s mladší generací. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a Úřad práce ČR (ÚP ČR) se proto snaží skupinu 50+ podpořit nejrůznějšími způsoby, ať už jde o motivační kurzy, sdílená místa, společensky účelná pracovní místa nebo rekvalifikace.

Ilustrační fotografie

Minimální mzda zřejmě znovu poroste o stokoruny

Ekonomika

Od příštího roku by opět mohla stoupnout minimální mzda. Rozhodnutí bude na vládě, ale ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje, aby minimální mzda narostla o sedm stovek na 9900 korun.

Ilustrační fotografie

Nezaměstnanost v ČR prudce klesá

Ekonomika

Ještě v prvním čtvrtletí přesahovala nezaměstnanost podle výběrových šetření pracovních sil šest procent, ve druhém byla už jen pětiprocentní. Český trh práce se tak rychle vrací do stavu před oběma recesemi, informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie

Podle průzkumu jsme spokojený národ. Souhlasíte s tím?

Ekonomika

Téměř dvě třetiny Čechů jsou spokojeny se svým životem. Spokojenější jsou lidé s vyšším příjmem a také ti, kteří žijí s partnerem. Oproti loňsku míra spokojenosti nepatrně klesla, v uplynulých letech má ale rostoucí tendenci.

Ilustrační fotografie

Sladíte medem? Tak si připravte peněženky. Ceny půjdou nahoru

Ekonomika

Ceny medu podle včelařů půjdou nahoru. Přestože letos bude medu dostatek, včelaři se chystají zdražit. Důvodem je nejen to, že mnozí přišli o včelstva, ale i fakt, že u nás je med nejlevnější ze všech okolních zemí. Připlatit si budeme muset asi tak 30 až 40 korun za kilo.

Ilustrační fotografie

Extrémní sucho výrazně zdraží brambory i zeleninu

Ekonomika

Brambory a další zelenina letos výrazně podraží. A to až o desítky procent. Podle odborníků za to může extrémně suché léto. Nedostatek srážek ale trápí i pěstitele z okolních států. A kvůli tomu českým spotřebitelům pravděpodobně zeleninu nezlevní ani dovozy.

Ilustrační fotografie

Češi se za prací stěhovat nechtějí, nedokážou opustit rodinu a přátele

Ekonomika

Češi zůstávají konzervativní. Zatímco v zahraničí není stěhování za prací nic neobvyklého, tuzemským zaměstnancům se taková představa nelíbí. 17 % respondentů uvádí, že by nebyli ochotni přestěhovat se ani v rámci kraje, mimo Evropu by za zaměstnáním nikdy neodešlo 70 % dotázaných. Zajímavé také je, že celá pětina lidí touží po dni volna navíc natolik, že by si dobrovolně snížili plat. Nejčastěji by se přitom vzdali deseti procent z výplaty. Zjistil to výzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit*.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Chystáte se na dovolenou do Turecka? Ministerstvo zahraničí vydalo toto doporučení

Ministerstvo zahraničí pravidelně aktualizuje seznam zemí, kterým by se čeští turisté měli vyhnout. Kvůli hrozícím teroristickým útokům varuje například před návštěvou Somálska, Keni, Čadu, Alžírska nebo Libye. Na seznamu je ale také třeba turisticky oblíbený Egypt. Teď úřad vydal také doporučení týkající se Turecka.

Ilustrační fotografie

Optimismus podnikatelů v Evropě roste

Ekonomika

Podnikatelská nálada se v červenci zvýšila jak v eurozóně, tak v celé EU. Nejistota kolem možného Grexitu tak evidentně firmy v Evropě – s výjimkou těch řeckých – nechávala ostatní v klidu. Důvěra firem rostla jak v průmyslu, tak ve stavebnictví, v obchodě i ve službách s výjimkou finančních institucí, informuje Petr Dufek z Investičního výzkum Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie

Jak vysoké je stravné při pracovních cestách?

Ekonomika

Při pracovní cestě trvající déle než 5 hodin náleží zaměstnanci stravné. Sazba stravného se v tuzemsku v podnikatelské sféře a státní správě může lišit. Výše zahraničního stravného závisí na zemi, kam se pracovně cestuje. Jak se stravné vypočítává a daní? Informace přináší Mazars.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy