Šéf PK alarmuje! Jídlo kvůli DPH zdraží

Změny sazeb DPH povedou ke zvýšení ceny potravin v Česku minimálně o deset procent. Je o tom přesvědčený prezident Potravinářské komory Miroslav Toman, který to v pátek uvedl na Radiožurnálu.

660
reklama

"Když si k tomu připočtu zvýšení cen energií, zvýšení cen dopravy atd., tak si myslím, že ceny potravin se zvednou minimálně o deset procent. Myslím, že se to projeví během půlroku až roku po navýšení DPH," prohlásil Toman. Ve stejném pořadu ale tvrdil, že výrobci ani obchodníci nejsou hloupí a úpravy si tak do cen promítnou těsně předtím, než se DPH zvedne. V obchodech pak budou moci říct, že ceny zachovali.
 
Pro potravinářské firmy bude cenové zvýšení podle Tomana znamenat nižší výrobu. Spotřebitelé totiž budou častěji nakupovat například v Německu a českým obchodníkům se sníží prodej.
 
Vláda chce od příštího roku zvýšit sníženou sazbu DPH z 10 na 14 procent, o rok později by se pak obě sazby měly sjednotit na úrovni 17,5 procent. V současnosti a pro příští rok bude přitom základní úroveň DPH dvacetiprocentní.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky