Ministerstvo financí žaluje odbory za stávku. Proč?

V pondělí 13. června chtěli odboráři uskutečnit stávku, soud jim však předběžným nařízením tento postup zakázal, podle rozhodnutí nebylo její vyhlášení v zákonné lhůtě tří pracovních dní. V červenci poté podal stát žalobu kvůli stávce na odbory, které v pátek vysvětlí svůj postoj a znění odvolání.

reklama

"Je zajímavé, že nás žaluje ministerstvo financí a ne předseda vlády," uvedla na dotaz Mediafaxu Jana Kašparová, mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Stávka se nakonec uskutečnila, ale až ve čtvrtek 16. června. Podle odborů ji svolávala Koalice dopravních odborových svazů. "Žalována je ale ČMKOS," podotkla mluvčí. Odborům vadí i rychlost vytvoření předběžného opatření.

"Už bylo vytvořeno odvolání žalovaného, kde vysvětlujeme, proč nesouhlasíme s důvody žaloby," dodala Kašparová.

Předběžné opatření bylo podané podle zákona o kolektivním vyjednávání, který udává, že "příslušný odborový orgán musí písemně oznámit zaměstnavateli alespoň tři pracovní dny předem a) kdy bude stávka zahájena, b) důvody a cíle stávky, c) jmenný seznam zástupců příslušného odborového orgánu, kteří jsou oprávněni zastupovat účastníky stávky".
 
Odbory tuto interpretaci odmítají, nechtěly totiž kolektivně vyjednávat o platu, ale stávkovat proti vládním reformám. A to podle ústavního práva na stávku. Ve 4. odstavci článku 27 čtvrté hlavy Listiny základních práv a svobod se totiž píše : "Právo na stávku je zaručeno za podmínek stanovených zákonem".
 
"Naši experti jsou přesvědčeni, že jsou i další zákony, podle kterých se dá stávkovat," doplnila Kašparová.
 
Na ministerstvu práce a sociálních věcí ve středu zasedla expertní skupina, která by měla vytvořit zákon, který by právo na stávku poupravil.

Odborům se nelíbily reformy, které připravila vláda premiéra Petra Nečase (ODS). Nesouhlasí se zdravotnickými reformami, kde se obávají zavedení standardu a nadstandardu vyhláškou ministerstva zdravotnictví a ne zákonem, jsou také proti zvyšování spoluúčasti pacientů. Nelíbí se jim ani penzijní reforma, zvláště vybudování druhého penzijního pilíře. Návrh zákoníku práce považují odbory za protiústavní, například zpřísňování režimu na nemocenské dovolené.

Témata: odbory

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky