Ekonomika

Ilustrační fotografie

Češi opět nejčastěji reklamovali dovolenou v Řecku. S čím byli nespokojeni?

Ekonomika

Češi letos v létě nejčastěji reklamovali zájezdy do Řecka. Tato destinace byla podle klientů cestovních kanceláří nejvíce problémovou i v loni, tento rok se však jednalo dokonce o 35 % z celkového počtu reklamací dovolených. Zatímco minulé léto si Češi nejvíce stěžovali na ubytování v jiném než slíbeném hotelu, v tomto roce nebyli spokojeni zejména s přiděleným pokojem. Celkově bylo letos reklamací dovolených o 1/4 více než v loňském roce, většina z nich je navíc oprávněných. Vyplývá to z databáze společnosti Vaše nároky.cz, která poškozeným pomáhá získat za zkaženou dovolenou od cestovních kanceláří odpovídající odškodnění.

Ilustrační fotografie

V Česku vzrostl počet dolarových milionářů, rekordní je i jejich bohatství

Ekonomika

Počet dolarových milionářů vzrostl v minulém roce po celém světě o téměř jeden milion (920 000), jedním z důvodů byla dobrá ekonomická situace a příznivý stav akciových trhů. Počet dolarových milionářů (HNWI) tak vzrostl na 14,6 milionů a jejich bohatství dosáhlo rekordní hranice 56,4 bilionů dolarů. To odráží nárůst o zhruba 7 procent, jedná se o poloviční tempo růstu oproti předchozímu roku. Vyplývá to ze zprávy o světovém bohatství (World Wealth Report, WWR), kterou zveřejnily společnosti Capgemini a RBC Wealth Management. Převážná většina dolarových milionářů je poměrně rovnoměrně rozložena mezi Severní Ameriku, Evropu a Asii a Tichomoří, podobně je tomu i s jejich bohatstvím. Přesto je Asie a Tichomoří oblastí s nejrychlejším růstem bohatství HNWI a je nyní regionem s největším počtem dolarových milionářů.

Ilustrační fotografie

Čína navrhuje pojistky proti volatilitě akciového trhu

Ekonomika

Čínská komunistická vláda neztrácí odhodlanost bojovat se zpomalujícím ekonomickým růstem, který se aktuálně nejdynamičtěji projevuje na domácím akciovém trhu. Když se vládním představitelům zdá, že monetární stimuly v podobě nižších úrokových sazeb a povinných minimálních rezerv nemusí stačit, přichází s dalším důmyslným nápadem. I když ne až tak sofistikovaným jako v minulosti, kdy médiím zakázali psát o negativním vývoji cen domácích akcií, informuje Michala Moravcová, analytik finančních trhů.

Ilustrační fotografie

V registru nespolehlivých plátců DPH je téměř 1400 firem

Ekonomika

V registru nespolehlivých plátců DPH v srpnu přibylo 589 společností a jejich celkový počet tak dosáhl 1 396. Aktuálně je jako nespolehlivý plátce DPH označeno 3,3 promile českých firem. Nejvíce nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze a Jihomoravském kraji Roste podíl větších firem. Nejčastějším předmětem činnosti je zprostředkování velkoobchodu (16 % nespolehlivých plátců). Statistiky dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode, která se zabývá poskytováním ekonomických informací o firmách.

Ilustrační fotografie

Prodejní horečka neopadá. Co lidé nejvíce kupují?

Ekonomika

Červencový maloobchod lehce zaostal za odhady trhu, když v červenci vzrostl bez očištění o 5,5 %. Oproti červnu si prodejci polepšili o 0,4 %. Výsledky zveřejněné dnes Českým statistickým úřadem nicméně potvrzují, že nákupní apetit Čechů neopadá a bude hlavní hnací silou i v druhé polovině roku, informuje Ing. Filip Fyrbach, makroekonomický analytik GE Money Bank.

Ilustrační fotografie

Zachráníme Klokánky, pomozte nám, žádá senátor

Ekonomika

Vláda odmítla poskytnout zadluženému Fondu ohrožených dětí (FOD) speciální dotaci, která by zachránila některá zařízení Klokánek. Toto rozhodnutí pobouřilo prezidenta republiky Miloše Zemana. Nabídl proto zařízením pomoc. K němu se teď přidal i předseda strany SPO Jan Veleba a prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner.

Zlato, ilustrační fotografie

Ekonomika

Čína mění dolary za zlato. Co se děje?

Předpokládalo se, že letní měsíce nebudou z investorského pohledu nikterak zajímavé. Avšak opak byl pravdou. Nyní jsme v situaci, kdy není jasné, zda akciový trh bude vytvářet další ztráty, či dojde k razantnímu obratu a navrácení k původním pozicím. Na této nejistotě se budou podílet především tyto tři faktory: FED, nestabilní vývoj globální ekonomiky a investorské frustrace, informuje Jan Žák, investiční analytik Zlaťáky.cz.

Ilustrační fotografie

Úspory domácností rostou. Kolik měsíců vydržíte bez příjmů?

Ekonomika

Index úspor domácností ING Bank za druhé čtvrtletí 2015 ukazuje, že by Češi bez příjmů dokázali financovat chod své domácnosti z úspor po dobu tří měsíců a dvaceti sedmi dnů. To je v meziročním srovnání sice o šest dní méně, ale o devět dní více než v prvním kvartálu 2015. Růstový trend vykazuje i index potenciálu spoření. České domácnosti by dokázaly ušetřit skoro třetinu (31 %) příjmů, tedy o 2 % více než v předchozím čtvrtletí. Průměrný Čech má naspořeno asi 120 tisíc korun.

Ilustrační fotografie

Tisíce nemovitostí bez majitele: Nepatří právě vám?

Ekonomika

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových aktualizoval na svých webových stránkách seznam neznámých či nedostatečně identifikovaných vlastníků nemovitostí. Z původních 180 tisíc položek se seznam rozrostl o více než 310 tisíc záznamů.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Proč někteří Češi žijí v ruinách?

Peníze jsou hlavním důvodem, proč se lidé nepouštějí do potřebných rekonstrukcí svého bydlení. V průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny uvedlo nedostatek finančních prostředků jako důvod 50 % dotázaných.

Ilustrační fotografie

Podnikatelé u nových firem častěji volí nižší základní kapitál

Ekonomika

U nově zakládaných společností podnikatelé čím dál častěji volí základní kapitál nižší než 200 000 korun. Za prvních šest měsíců letošního roku této možnosti využilo 75,8 % (10 222) nově založených společností s ručením omezeným, zatímco ve srovnatelném období loňského roku se jednalo o 64,3 %. To mimo jiné souvisí se stagnací zájmu o podnikání na živnostenský list. Informace vyplývají z databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode.

Ilustrační fotografie

Jaká je životní úroveň v České republice?

Ekonomika

Vývoj výše průměrného měsíčního příjmu domácností českých zaměstnanců za poslední dvě dekády, procentní nárůst příjmů domácností seniorů nebo za co domácnosti nejvíce utrácely a jak spoří či byly zadluženy. Informace přináší MPSV.

Ilustrační fotografie

Bič na exekutory. Tyto věci už vám nesmí zabavit

Ekonomika

Od prvního září začala platit nová pravidla pro exekutory. A mění se toho hodně - minulostí se stanou případy, kdy člověk přišel o dům nebo byt kvůli směšnému dluhu nebo situace, kdy exekutoři byt dlužníka doslova vybílí.

Miroslav Kalousek

Kalousek se zlobí: Že dobře hospodaří? Jen čarují s čísly

Ekonomika

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo Pokladní plnění státního rozpočtu za leden až srpen 2015. Stát v tomto období hospodařil s přebytkem 19 miliard korun. To je podle vyjádření rezortu nejlepší výsledek od roku 2007. Může to tak vypadat, pravda je ale jiná oponuje bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy