Další země, která požádá eurozónu o pomoc? Kypr

Kypr bude muset zřejmě požádat o záchrannou finanční pomoc, pravděpodobně se stane další zemí, která získá prostředky z Evropského fondu finanční stability (EFSF). Ve čtvrtek o tom informoval server Eurointelligence s odkazem na list Financial Times.

660
reklama

Do hlavního města země, Nikósie, směřují i zástupci Evropské unie (EU), kteří by se měli sejít s kyperskou vládou. Nedá se ale očekávat, že dojde k okamžité dohodě.

Mluvčí kyperské vlády Stefanos Stefanou zdůraznil, že záchranná pomoc od Evropské unie (EU) by neměla být považována za předem danou. „Až doposud se Kypru podařilo zabezpečit finanční potřeby do konce letošního roku. Takže nepovažuje za předem dané, že Kypr se uchýlí k podpůrnému mechanismu,“ citovala mluvčího agentura Reuters. Situaci země zhoršuje i aktuální politický vývoj, protože právě ve čtvrtek rezignovala tamní vláda.

Výnosy kyperských desetiletých dluhopisů již během středy vzrostly na 10,18 procenta. Hranice sedmi procent je všeobecně považována za dlouhodobě neudržitelnou.
 
Ratingová agentura Moody's během středy srazila úvěrové hodnocení Kypru o dva stupně z "A2" na "Baa1". Výhled ratingu je negativní, což znamená, že může dojít k jeho dalšímu poklesu. Za hlavní důvod Moody's označila zejména obavy ze současného fiskálního postavení země, které navíc zhoršil nedávný masivní výbuch muničního skladu, kde zemřelo 13 lidí. Výbuch byl natolik silný, že zničil i největší elektrárnu v zemi.

Kyperské banky trápí i vysoká expozice vůči řeckému dluhu. Z tohoto důvodu se ratingová agentura obává, že některé banky budou ve střednědobém horizontu potřebovat státní podporu.

Témata: ekonomika | kypr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky