Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezdomovců rychle přibude! Kvůli daňovému balíčku...

Bezdomovců rychle přibude! Kvůli daňovému balíčku...

Foto: Jan Zýka / INCORP images

Podle Sdružení nájemníků ČR (SON) povede přijetí daňového balíčku k zvýšení počtu lidí pod hranicí chudoby a lidí bez domova. Sdružení nájemníků daňovému balíku vyčítá především zrušení sociální dávky na bydlení, agenturu Mediafax o tom v pondělí informoval předseda SON Milan Taraba.

"Pokud dojde k náhradě příspěvku na bydlení dávkou v hmotné nouzi, počet lidí pod hranicí chudoby, kterých je nyní 10 procent, se zdvojnásobí ve velmi krátké době," řekl Taraba. "To by vedlo k prověřování majetku nabytého v průběhu celého života, jako jsou například zahrádky nebo chatičky. Na dávku by dosáhl pouze člověk, který by byl opravdu v hmotné nouzi a neměl ani ten takzvaný zbytný majetek,“ dodal.Hlavním problémem podle SON je, že návrhy legislativních změn jsou předkládané v balíku, což negativně ovlivňuje projednávání připomínek k jednotlivým částem návrhu.Také zrušení paušálu u seniorů je podle Taraby "vysloveně výsměchem aktivního stárnutí". Předseda SON kritizoval zrušení slevy na dani z příjmu u pracujících důchodců, se kterým daňový balík počítá.Sdružení nájemníku ČR se zúčastní rozpočtového výboru, který zasedne ve středu a bude mimo jiné projednávat daňový balíček, ke kterému chce SON přednést své kritické připomínky.V České Republice podle Taraby také panuje veliká neinformovanost ohledně druhé vlny deregulace nájemného. "Podle zákona se má jednat o dohodu mezi majitelem a nájemcem. Dohoda o nájemném nezakládá žádnou povinnost měnit nájemní smlouvy a měla by samozřejmě vyjadřovat místní podmínky," vysvětlil Taraba s tím, že jakékoliv plošné pojetí toho, o kolik se kde zvýší nájemné jsou nesmysl.

Témata:  daně bezdomovci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy