Bezdomovců rychle přibude! Kvůli daňovému balíčku...

Podle Sdružení nájemníků ČR (SON) povede přijetí daňového balíčku k zvýšení počtu lidí pod hranicí chudoby a lidí bez domova. Sdružení nájemníků daňovému balíku vyčítá především zrušení sociální dávky na bydlení, agenturu Mediafax o tom v pondělí informoval předseda SON Milan Taraba.

660
reklama

"Pokud dojde k náhradě příspěvku na bydlení dávkou v hmotné nouzi, počet lidí pod hranicí chudoby, kterých je nyní 10 procent, se zdvojnásobí ve velmi krátké době," řekl Taraba. "To by vedlo k prověřování majetku nabytého v průběhu celého života, jako jsou například zahrádky nebo chatičky. Na dávku by dosáhl pouze člověk, který by byl opravdu v hmotné nouzi a neměl ani ten takzvaný zbytný majetek,“ dodal.

Hlavním problémem podle SON je, že návrhy legislativních změn jsou předkládané v balíku, což negativně ovlivňuje projednávání připomínek k jednotlivým částem návrhu.

Také zrušení paušálu u seniorů je podle Taraby "vysloveně výsměchem aktivního stárnutí". Předseda SON kritizoval zrušení slevy na dani z příjmu u pracujících důchodců, se kterým daňový balík počítá.

Sdružení nájemníku ČR se zúčastní rozpočtového výboru, který zasedne ve středu a bude mimo jiné projednávat daňový balíček, ke kterému chce SON přednést své kritické připomínky.

V České Republice podle Taraby také panuje veliká neinformovanost ohledně druhé vlny deregulace nájemného. "Podle zákona se má jednat o dohodu mezi majitelem a nájemcem. Dohoda o nájemném nezakládá žádnou povinnost měnit nájemní smlouvy a měla by samozřejmě vyjadřovat místní podmínky," vysvětlil Taraba s tím, že jakékoliv plošné pojetí toho, o kolik se kde zvýší nájemné jsou nesmysl.

Témata: daně | bezdomovci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky