Ekonomická situace Česka je špatná!

Dvě třetiny Čechů (70 procent) považují ekonomickou situaci v Česku za negativní, 25 procent lidí ji označilo za velmi špatnou a 45 procent ji považuje za špatnou. O opaku je přesvědčeno šest procent občanů, uvedl průzkum agentury CVVM, zveřejněný ve čtvrtek.

660
reklama

Sociologové upozorňují, že aktuální hodnocení je výrazně horší než před rokem v září 2011, kdy podíl kritického hodnocení byl celkově o osm procentních bodů nižší (62 procent).

Výsledky nynějšího průzkumu se podle autorů průzkumu významně neliší od historicky nejkritičtějšího hodnocení zaznamenaného v březnu 2010 v období, kdy vrcholila recese vyvolaná světovou finanční krizí a s ní spojenou recesí.

Analýza ukázala, že optimismus v hodnocení současné ekonomické situace narůstá se subjektivně hodnocenou životní úrovní, i když i dotázaní s dobrou životní úrovní hodnotí ekonomickou situaci poměrně kriticky.

Necelé dvě pětiny (37 procent) lidí mají podle vlastního vyjádření dobrou životní úroveň své domácnosti, z toho pět procent ji hodnotí jako „velmi dobrou“ a 32 procent jako "spíše dobrou". Naopak za špatnou považuje životní úroveň své domácnosti necelá čtvrtina (23 procent) občanů. Plných 18 procent Čechů chápe svou životní úroveň jako špatnou a pět procent jako velmi špatnou. Dvě pětiny (40 procent) ji charakterizují jako "ani dobrou, ani špatnou".

V porovnání s minulými průzkumy narostl počet lidí, kteří svou životní úroveň chápou jako špatnou, a to o čtyři procenta.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky