Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alkohol vyrobený před 1. lednem 2012 se ve čtvrtek vrátí do regálů

Alkohol vyrobený před 1. lednem 2012 se ve čtvrtek vrátí do regálů

Foto: Pixmac

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil ve středu zmírnění současné prohibice na tvrdý alkohol, do prodeje půjde od čtvrtka lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 bez "rodokmenu" a nové alkoholy s novými kolky a průkazem.

Ostatní lihoviny budou muset mít "průkaz bezpečnosti", tedy musí být dodané informace o původu lihu a protokol o zkoušce bezpečnosti z akreditované laboratoře. Lahve, které jsou v restauracích a barech otevřené, se musí zlikvidovat. Výjimku budou mít pouze "drahé alkoholy", které si majitel bude moci na vlastní náklady nechat otestovat a pokud projdou, získá certifikát, že je alkohol bezpečný.

Kontroly v restauracích budou podle ministra Hegera velmi intenzivní. "Ze strany hygienické služby už připravujeme metodiku, jak testovat alkohol v otevřených lahvích tak, aby bylo jasné, že neobsahuje metanol," přiblížil ministr s tím, že originalitu lahví a potřebné doklady budou kontrolovat i další orgány.Jasněji je už také v otázce alkoholu, který je momentálně na skladech. "Na to, aby alkohol, který je ve skladech, získal certifikát o bezúhonnosti, je 60 dnů. Pokud do té doby ho mít nebude, musí se zlikvidovat," řekl ministr Heger.Současně s uvolňováním prodeje chce vláda odblokovat také export českého alkoholu do zahraničí. Podle ministra Hegera, by současná opatření měla vyhovovat i Evropské unii, která dříve po zákazu vývozu volala.Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) však také vyzval k opatrnosti. "Riziko tu zcela vážně je a hrozí," řekl ministr s tím, že lidé by neměli pít alkohol, o jehož bezpečnosti nejsou přesvědčeni. "Není možné dát ruku do ohně za každého poctivce," dodal Bendl.Prodej a distribuce tvrdého alkoholu byly v Česku zakázány v polovině září po sérii otrav metylalkoholem. Dosud zemřelo 26 lidí, další jsou dosud hospitalizovaní.

Témata:  alkohol

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

19. dubna 2024 14:49

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy