Alkohol vyrobený před 1. lednem 2012 se ve čtvrtek vrátí do regálů

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil ve středu zmírnění současné prohibice na tvrdý alkohol, do prodeje půjde od čtvrtka lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 bez "rodokmenu" a nové alkoholy s novými kolky a průkazem.

660
reklama

Ostatní lihoviny budou muset mít "průkaz bezpečnosti", tedy musí být dodané informace o původu lihu a protokol o zkoušce bezpečnosti z akreditované laboratoře. Lahve, které jsou v restauracích a barech otevřené, se musí zlikvidovat. Výjimku budou mít pouze "drahé alkoholy", které si majitel bude moci na vlastní náklady nechat otestovat a pokud projdou, získá certifikát, že je alkohol bezpečný.

Kontroly v restauracích budou podle ministra Hegera velmi intenzivní. "Ze strany hygienické služby už připravujeme metodiku, jak testovat alkohol v otevřených lahvích tak, aby bylo jasné, že neobsahuje metanol," přiblížil ministr s tím, že originalitu lahví a potřebné doklady budou kontrolovat i další orgány.

Jasněji je už také v otázce alkoholu, který je momentálně na skladech. "Na to, aby alkohol, který je ve skladech, získal certifikát o bezúhonnosti, je 60 dnů. Pokud do té doby ho mít nebude, musí se zlikvidovat," řekl ministr Heger.

Současně s uvolňováním prodeje chce vláda odblokovat také export českého alkoholu do zahraničí. Podle ministra Hegera, by současná opatření měla vyhovovat i Evropské unii, která dříve po zákazu vývozu volala.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) však také vyzval k opatrnosti. "Riziko tu zcela vážně je a hrozí," řekl ministr s tím, že lidé by neměli pít alkohol, o jehož bezpečnosti nejsou přesvědčeni. "Není možné dát ruku do ohně za každého poctivce," dodal Bendl.

Prodej a distribuce tvrdého alkoholu byly v Česku zakázány v polovině září po sérii otrav metylalkoholem. Dosud zemřelo 26 lidí, další jsou dosud hospitalizovaní.

Témata: alkohol

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky