Pozor! Internetové obchody klamou, když lákají na nízké ceny, varuje dTest

Cena zboží v internetovém obchodě je lživá a zákazník za inzerovanou cenu zboží mnohdy nezíská, upozornila na to ve středu redakce časopisu dTest. Poradci časopisu prověřili více než 30 e-shopů a zkoumali, jaké poplatky se za nákupem skrývají.

reklama

"Nakupujícího nepřekvapí, že k ceně musí ještě připočítat poštovné, pokud obchod nemá pobočku v jeho blízkosti. Nově ale řada obchodníků zpoplatňuje i osobní odběr nebo jej vůbec nenabízí," říká právní poradce časopisu dTest Miloš Borovička. Redakci se potvrdily obavy, kdy v řadě případů není možné zboží za inzerovanou cenu pořídit. Nové poplatky v tichosti totiž zavedly také některé velké e-shopy.

Na internetu dochází k velkému konkurenčnímu boji a snaha vypadat na první pohled levně je z nabídek patrná, vyplývá z průzkumu. "Někteří obchodníci si ovšem zřejmě nízké marže kompenzují jinak. Mezi poplatky jednotlivých obchodů je velký rozdíl. Osobní vyzvednutí je v řadě z nich stále zdarma, ale najdou se i takové, kde vás návštěva odběrného místa vyjde na 249 korun. Doručení stejného výrobku domů vycházelo nejlevněji na 79 korun, nejdráže na 292 korun," dodal Borovička.

Zákon o ochraně spotřebitele uvádí, že údaje o ceně nesmí vzbuzovat zdání, že cena je nižší. "Domníváme se, že se některé obchody chovají protizákonně, protože zboží nelze žádným způsobem odebrat za cenu, kterou inzerují. Za transparentní lze považovat pouze takovou informaci o ceně, která obsahuje alespoň údaj o nejlevnějším způsobu odběru nebo dopravy," uzavřel Borovička.

Témata: dTest | e-shopy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky