Nový poštovní zákon by mohl zrušit až 2500 poboček

Kolem 2500 ze současných zhruba 3700 poštovních poboček by se podle vyhlášky vycházející z nového poštovního zákona mohlo zrušit v ČR. Česká pošta podobně jako obce by jich ráda zachovala více, jak řekl ve čtvrtek Mediafaxu Ředitel regionu východní Čechy České pošty Rastislav Horáček.

660
reklama

"Se samosprávnými svazky jsme uzavřeli memorandum, kde se zavazujeme nezměnit režim poboček, dokud se na tom oboustranně neshodneme. Před provedením změny se záměr minimálně šest měsíců projednává a musí být souhlas starosty," upřesnil Horáček.

Podle jeho slov je Česká pošta se zástupci samospráv prakticky na stejné lodi. Podle prováděcích vyhlášek vycházejících z nového poštovního zákona, které jsou zatím v návrhu, by mohla být redukce ještě radikálnější. Jak dodal Horáček, varianta ponechání 1200 poboček je nejmírnější.

Česká pošta by shodně se samosprávami chtěla zachovat více než dvojnásobek, tedy kolem 2500 míst. "Zhruba 1600 pošt chceme provozovat sami prakticky v rozsahu plného portfolia. Pak je asi 700 lokalit, kde se provoz vlastními silami nevyplatí, ale zabezpečíme jej jiným způsobem," řekl regionální ředitel, který ve čtvrtek o problematice jednal se zástupci Spolku pro obnovu venkova Královéhradeckého kraje.

"My nemůžeme více méně vůbec nic. Nám šlo jen o to, aby s námi ČP jednala slušně. Bylo nám tam řečeno, že pošty by měly být zachovány v nějaké formě v obcích nad 2500 obyvatel, dále by dostupnost měla být zaručena v okruhu 10 kilometrů," sdělila předsedkyně spolku Martina Berdychová.

"Na venkově nebude asi vůbec nic a bude to tam nahrazovat asi motorizované doručování. Babičky však ani nevědí, že si můžou pro zásilky a služby někam dojet, informovanost není. Pošty na Trutnovsku se zavírají z provozních důvodů, protože nejsou lidi, kteří to tam mají obsluhovat," doplnila Berdychová.

Témata: Česká pošta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky