Bauhaus v Ivanovicích bude vymáhat 4 miliony. Jedna z žalob je protiprávní

Městský soud v Praze vyhověl odvolání investora prodejny Bauhaus v Brně-Ivanovicích a vrátil Obvodnímu soudu pro Prahu 4 k projednání žalobu dvou manželských párů s vazbou na Ivanovice. Agentuře Mediafax to ve středu řekla advokátka Ivana Dreslerová, která zastupuje investora stavby.

660
reklama

Soud konstatoval, že jedna z žalob ve sporu o Bauhaus Ivanovice byla podána v rozporu s právem. Soud bude zároveň muset rozhodnout o nákladech řízení. Investorovi se tak podle advokátky otevírá možnost vymáhat po žalobcích škody v řádu milionů korun. Vyplývá to z rozhodnutí Městského soudu v Praze, které bylo investorovi doručeno minulý týden.

Žalobu podaly v roce 2010 dva manželské páry s vazbou na Ivanovice u Obvodního soudu pro Prahu 4, který nebyl věcně příslušný a měl ji proto odmítnout. Namísto toho ale soud na návrh jednoho manželského páru v červenci a srpnu 2010 vydal předběžná opatření, kterými výstavbu prodejny Bauhaus Ivanovice a některých souvisejících staveb přerušil a zdržel ji o šest měsíců. Předběžná opatření byla poté odvolacím soudem zrušena, neboť nebyly splněny podmínky pro jejich vydání. Investor stavby, společnost Heršpická – správa nemovitostí, tak může po tomto manželskému páru vymáhat náhradu škody v řádu milionů korun.

Následně vzaly oba manželské páry svou žalobu zpět a soud odepřel investorovi právo na náhradu nákladů řízení, údajně z důvodů hodných zvláštního zřetele, čímž chtěly podle advokátky Dreslerové způsobenou škodu "zamést pod koberec“.

Podle současného rozhodnutí Městského soudu musí dále žalobu projednat a rozhodnout o nákladech řízení.

"Navrhovatel předběžného opatření je ze zákona povinen nahradit škodu, která tím vznikla. Neznalost zákona neomlouvá a má-li navrhovatel advokáta, jistě byl o této své objektivní odpovědnosti za škodu poučen. Žalobci si tak museli být vědomi možných následků zrušení jimi navržených předběžných opatření," tvrdí Dreslerová, která zastupuje investora stavby.

Škoda, kterou žalobci předběžnými opatřeními investorovi způsobili, byla v březnu 2011 vyčíslena na 834 124 korun a 133 130 eur, tedy celkem přes čtyři miliony korun. "Pro další jednání u Obvodního soudu v Praze 4 částku aktualizujeme podle současného stavu," dodala advokátka Bauhausu.

Celková škoda, která investorovi stavby hrozí, pak podle ní přesahuje dvě miliardy korun.

Témata: obchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky