Huml (ČSSD): Snižování daní je pitomost. Musíme černý trh porazit jinak

Aféra obchodu s nelegálním alkoholem je v plném proudu. Policie stále nemá původce alkoholu, ale zaznamenává pokrok. Vlády problém s černým trhem dlouho neřešily a vše vyrcholilo až teď, kdy muselo zemřít několik lidí, aby se vláda o problém začala zajímat. Za nárůst spotřeby nelegálního alkoholu mohou i vyšší daně. Poslanec ČSSD Stanislav Huml ale odmítá, že by snížení daní něčemu pomohlo.

reklama

Huml kritizuje Miroslava Kalouska za neustálé zvyšování různých daní. „Mám důvod se domnívat, že pan Kalousek není kompetentním ministrem. Pokus omyl není řešení,“ řekl pro EuroZprávy.cz Huml.

Lidé kvůli zvyšujícím se daním na spotřební zboží jezdí nakupovat za hranice. Huml to považuje za zhoubu českého hospodářství. „ Máme otevřený trh, zvyšujeme daně tak neúnosně, že už mnoho věcí se přes internet vyplatí koupit venku. To ničí náš obchod i výrobu,“ prohlásil Huml pro EuroZprávy.cz.

Sám Huml nakupuje v zahraničí tabák. Vyjde ho to levněji a dovezou mu to až do domu. „Podobně to je s alkoholem,“ dodává.

Přesto ale poslanec a dopravní expert považuje snižování daní kvůli černému trhu za špatné řešení. „Ale snížit daně kvůli šedé ekonomice je pitomost. Je třeba soustavně ničit ilegální obchod,“ vysvětluje Huml pro EuroZprávy.cz.

Témata: daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky