Okamura rozzlobeně: O ukázkové byrokratické blbosti Česka!

Tomio Okamura na svém blogu odsuzuje přílišnou byrokracii, která vše jen brzdí. O tom jej přesvědčila i situace v plzeňské věznici, která předvedla ukázkovou byrokratickou blbost.

660
reklama

„Vyhodila z vězení drogového dealera, který si přišel odsedět desetiletý trest. Proč? Měl propadlý pas. Je třeba říct, že už to, že člověk nastupuje desetiletý trest dobrovolně, je zázrak. Ten zbytek historky je spíš ukázkou nebetyčné hlouposti, lajdáctví a neprofesionality. Bachaři se brání, že bez platných dokladů nelze zavírat, aby trest neodseděl někdo jiný,“ popisuje Okamura případ z Plzně.

Okamura se zamýšlí nad tím, že prošlý (nikoli falešný) pas nic nemění na pravosti dokumentu a identitě majitele. Věznice by navíc měla vězně identifikovat nejen podle osobních dokladů, které mohou být mnohdy falešné, ale i na základě například otisků prstů.

Závažné na případu je to, že odsouzený dostal trest na deset let za velmi vážné provinění. Dnes běhá po svobodě a shání pas, aby mohl nastoupit do vězení. „Nevím, jak vy, ale s novým pasem bych Albánce už v base nečekal. Nic mu nebrání vrátit se do Albánie či zmizet do jiné země,“ myslí si Okamura.

Albánský drogový dealer má v České republice trvalý pobyt do 2015, což je dle Okamury také absurdní. Soud by mu měl okamžitě zrušit trvalý pobyt v naší zemi. Zcela od věci by také nebylo udělit mu doživotní zákaz ke vstupu do země.

Další zvláštním případem je situace devítiletého chlapce, který zdědil byty a dluhy. Stal se tak terčem exekutorů. „Byty se nedaří prodat - matka chlapce nemá na poplatky ani na nájem v bytech, a tak chlapec o družstevní byty možná přijde a zbydou mu jen dluhy. Představa, jak exekutor z malého kluka rve před školou aktovku, je tristní, ale reálná. Vše je podle zákona a práva. Nikoli ale podle rozumu.“

Problém je v tom, že stát a zákonodárci příliš ochotně nahrávají lobbistům a firmám. „Z občanů často zbytečně vyrábí dlužníky nebo tomu silně napomáhá. Stát, zákonodárci a úředníci by měli přemýšlet, jak maximálně šetřit kapsu občana - ne naopak. Dneska si kdejaký politik myslí, že nejdůležitější je zvýšit příjmy - rozpočtu či občanů,“ dodává.

Témata: okamura, tomio

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky