Pravice zvyšuje daně jako žádná vláda předtím!

Předseda Strany svobodných občanů, Petr Mach, se pustil do tvrdé kritiky vládních stran. ODS a TOP09 podle něj porušily svůj předvolební slib, že nebudou zvyšovat daně. Naopak daně zvyšují jako žádná jiná vláda předtím.

660
reklama

Petr Mach přináší na webu strany výčet všech daní, které vláda Petra Nečase zavedla. Začíná povodňovou stokorunou, která od roku 2010 zvýšila daň z příjmu fyzických korun o 1 200 Kč. Následně vláda zavedla srážkovou daň ze stavebního spoření, která činí 15%.

A Mach pokračuje: „Zavedli nejprve zdanění důchodů pro důchodce s celkovými příjmy nad trojnásobkem průměrné mzdy a nyní chystají zrušení slevy na dani z příjmu pro všechny pracující důchodce. Zavedli 50% daň z podpor ke stavebnímu spoření. Zvýšili dálniční poplatek pro osobní auta z 1200 Kč na 1500 Kč a mýtné pro nákladní vozy zvedli o čtvrtinu. Zvýšili sazby daně z cigaret z 2,05 Kč na 2,10 Kč/kus a volného tabáku z 1340 na 1400 Kč na kilogram. Pro řidiče jezdící na plyn zavedli od 1.1.2012 daň ze stlačeného zemního plynu ve výši 500 Kč za tunu. Zvýšili spodní sazby DPH z 10 % na 14 % u potravin, léků, tepla, vody, dopravy, knih a dalších položek a již chystají další zvýšení DPH na 15 % a 21 %. Zavedli 32% daň z povolenek na emise při výrobě tepla a elektřiny.“

Do budoucna pak chce vláda zavést tyto daně: „Chystají zavedení daně z vína 10 korun za litr. Chystají zrušení slev na dani pro živnostníky a zvýšení daně z příjmu fyzických osob z 15 na 22 % pro lidi s příjmy nad čtyřnásobkem průměru a zrušení stropu pro placení zdravotního pojištění. Plánují zvýšení daně z převodu nemovitosti ze 3 % na 4 %.“

Dále předseda neparlamentní strany kritizuje zvyšování zadlužování státu, které je též v rozporu s předvolebními sliby. Vláda prý také nezrušila jediný zbytečný úřad a naopak jich mnoho zřídila.

Témata: daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky