Ekonomika

Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem

Máme se bát islamizace Evropy? Biskup má jasno

Ekonomika

Plzeňský biskup František Radkovský je jedním z těch, které Miloš Zeman ocenil u příležitosti 28. října. V rozhovoru pro Radiožurnál mluvil také o tom, co si myslí o migrační vlně a zda se obává příchodu muslimů.

Ilustrační fotografie

Města utratí i miliony za vánoční výzdobu. Je to nutné?

Ekonomika

Už za necelé čtyři týdny se ve městech po celé republice rozsvítí vánoční výzdoba. Některá města se do ní rozhodly investovat statisíce nebo dokonce až miliony korun. Zatímco někteří lidé se na barevná světýlka v ulicích a nazdobené stromy za miliony těší, jiní nadšení nejsou. Je to pro ně zbytečný luxus a vyhazování peněz.

Ilustrační fotografie

Pojistné pro OSVČ příští rok zdraží

Ekonomika

Osoby samostatně výdělečně činné na hlavní činnost musejí každý měsíc platit měsíční zálohy na povinné sociální pojištění a zdravotní pojištění. Výše zálohy závisí na zisku v minulém roce, vždy však musí být u hlavní činnosti placena alespoň minimální záloha. Pro příští rok se povinné minimální zálohy zvyšují.

Zlato, ilustrační fotografie

Zlato: Nejen Švýcarsko je anonymním dodavatelem

Ekonomika

O čínském trhu se zlatem se říká, že je přehledný s jasně definovanými základy. S jistou mírou nadsázky lze říci, že jedinou „neznámou“ je původ a množství zlata, kterým Čína disponuje. Na stránkách Šanghajské burzy (Shanghai Exchange – SGE) je možné zakoupit fyzické zlato prostřednictvím kontraktu, u kterého je v obchodních podmínkách důležitá poznámka: Settlement type – Physical Delivery, nebo-li jako typ vypořádání je uvedeno „fyzické dodání“. Na burze se obchoduje s ryzím zlatem, kde hlavní měrnou jednotkou je kilogram/kontrakt a je obchodován v RMB, Juanech/gram. Informuje investiční analytik Jan Žák.

Ilustrační fotografie

Češi se přestávají bát „jít za lepším“

Ekonomika

Časté změny pracovních pozic se v tuzemsku příliš „nenosí“. V průměru mění Češi zaměstnavatele jednou za osm let, během produktivního života tak vystřídají tři až čtyři zaměstnání. Rok 2015 a největší nabídka volných pozic za posledních šest let však jejich chování mění. Češi se přestávají bát nezaměstnanosti a odcházejí za lepšími podmínkami. Kolem 66 procent lidí uvádí jako důvod změny zaměstnavatele nízký plat.

Ilustrační fotografie

Nejrizikovější majitelé firem jsou muži do 30 let

Ekonomika

Firmy mužů ve věku 18 až 30 let jsou výrazně častěji postiženi negativní událostí – exekucí, úpadkem nebo platební neschopností – než zbytek podnikatelské základny. Podíl negativních událostí klesá s věkem majitelů. Společnosti, které vlastní ženy, jsou k negativním událostem méně náchylné než firmy s mužskými majiteli. Informace vyplývají z analýzy rizikovosti firem podle věku jejich vlastníků, kterou dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí

Ministerstvo chce změnit ústavní péči, poskytne sto milionů

Ekonomika

Změnit často nevyhovující ústavní péči na přívětivé domovy chce Ministerstvo práce a sociálních věcí. Na podporu transformace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením vyčlenilo prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost 100 milionů korun.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Dobrá zpráva pro Česko, nálada v eurozóně se zlepšuje

Ekonomika

Nálada mezi podnikateli v eurozóně (PMI) se vylepšuje a ukazuje na pokračující expanzi eurozóny. To je dobrá zpráva i pro Česko a ostatní ekonomiky ve středoevropském regionu. Dnešní čísla ale pravděpodobně nebudou dostatečně pádným argumentem pro ECB, aby upustila od záměrů zrychlit a natáhnout politiku tištění peněz. I proto nečekáme, že pomohou euru smazat šrámy utržené po smršti holubičích výroků Maria Draghiho z ECB. Informace přináší Jan Bureš hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Ilustrační fotografie

Jak vybírat kvalitní spotřebiče? Nedívejte se jen na cenu

Ekonomika

Levné elektronické spotřebiče se rychle opotřebují a potenciál úspor údajně lákavých nabídek je často zavádějící. Někteří výrobci totiž záměrně posilují své prodeje výrobou produktů s krátkou životností. Kvalitní výrobky stojí více, avšak díky jejich trvanlivosti ušetříte z dlouhodobého hlediska peníze. Přinejmenším tehdy, věnujete-li při nákupu např. vysavače pozornost nejdůležitějším kritériím kvality.

Ilustrační fotografie

Kdo získal Cenu pokroku 2015 za nejlepší inovaci ve finančnictví?

Ekonomika

Prvním držitelem Ceny pokroku Chytrého Honzy, určené nejlepším inovativním produktům v oblastech bankovnictví a pojišťovnictví, se staly Česká spořitelna a Pojišťovna České spořitelny. Cenu publika navíc získala UniCredit Bank. Ocenění v podobě unikátní skleněné pokladnice uděluje společnost Chytrý Honza, která je na českém finančním trhu lídrem mezi inovátory. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v pražském Café Royal, kde v průběhu galavečera vystoupili přední odborníci ze sektoru bankovnictví a pojišťovnictví, informuje Protext.

Ilustrační fotografie

Školní obědy ze všech koutů světa „Vím, co jím“

Ekonomika

Společnost Unilever, divize Food Solutions (UFS), představuje novou brožuru „Školní obědy ze všech koutů světa“ věnovanou školnímu stravování. Jako první komerční subjekt v České republice společnost přistoupila k certifikaci receptur dle kritérií programu „Vím, co jím“.

Ilustrační fotografie

Kolik firem v Čechách ovládají Američané?

Ekonomika

Ve čtvrtém dílu seriálu o zahraničních investorech přichází na řadu země, která řadě Čechů leží v žaludku a kterou rádi pranýřují - Spojené státy americké. Co všechno tedy "Amíkům" u nás patří?

Ilustrační fotografie

Většina Čechů riskuje, doklady a platební karty nosí společně s hotovostí

Ekonomika

Za prvních osm měsíců letošního roku bylo dle policejních statistik zjištěno přes osm tisíc kapesních krádeží. Přijít o hotovost však v tomto případě není to nejhorší. Mnohem více nepříjemností způsobí odcizení platební karty či dokladů, které mohou být následně zneužity. Podle exkluzivního průzkumu, který pro Raiffeisenbank realizovala agentura NMS Market Research, si osm z deseti Čechů do peněženky ukládá vedle peněz i platební karty a osobní doklady. Velkou hotovost však u sebe lidé nenosí – tři čtvrtiny Čechů mají v peněžence obnos menší než tisíc korun. Kromě bankovek pak mají Češi ve svých peněženkách také věrnostní karty, vizitky, fotky partnera a rodiny, ale i kapří šupiny či v případě mladší generace kondomy.

Ilustrační fotografie

České dálnice. Proč za Evropou zaostáváme?

Ekonomika

Dálnice D3 spojující jižní Čechy s Prahou navazuje na jižním konci na hraniční přechod Dolní Dvořiště do Rakouska. Letos zahájilo Ředitelství silnic a dálnic výstavbu třetího úseku této dálnice. Česko je poslední zemí, kde tento úsek propojující celou Evropu chybí.

Ilustrační fotografie

Cena paliva: Kde ve vašem kraji natankujete nejlevněji?

Ekonomika

Přestože ceny pohonných hmot do aut v minulých dnech lehce stouply, udržují si benzín i nafta poměrně příznivou cenu. My vám poradíme, kde je ve vašem kraji nejlevnější čerpací stanice. Podívejte se na náš přehled benzínek.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Na zpomalení Čínské ekonomiky se mohla podílet i vojenská přehlídka

Čínský hrubý domácí produkt rostl ve třetím čtvrtletí v souladu s předpovědí HSBC pouze o 6,9% a zaznamenává meziroční zpomalení. To je způsobeno zejména oslabujícím sektorem průmyslu, který se propadl více, než se očekávalo. Služby se držely relativně dobře, zatímco finanční sektor se oproti první polovině roku také propadl. Výsledkem je nejpomalejší tempo čtvrtletního růstu od globální finanční krize.

Ilustrační fotografie

Zaměstnancům ve veřejném sektoru stoupnou platy

Ekonomika

Státním zaměstnancům, zaměstnancům ve veřejných službách a správě, jako jsou učitelé nebo hasiči, stoupnou od listopadu platové tarify o tři procenta. Přidáno dostanou i zaměstnanci ve zdravotnictví, platový tarif se jim zvýší od ledna příštího roku, a to o pět procent. Rozhodla o tom vláda, která přijala návrh předložený ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy