Ekonomika

Ilustrační fotografie

Firmy i domácnosti nakupují stále častěji na internetu

Ekonomika

Prodej na internetu se stále zvyšuje, a na to ukazují i statistiky. Ještě v roce 2009 tvořila e-komerce na evropském trhu 1,27 procent HDP, v loňském roce se podíl vyšplhal na 2,45 procent. Podle předpokladů se však toto číslo bude i dále navyšovat. Prognóza pro rok 2020 předpokládá, že se prodej na internetu bude na celkovém HDP Evropy podílet až 6 procenty. Na tomto čísle se samozřejmě aktivně podílí i Česká republika.

Ilustrační fotografie

Češi vypijí nejvíce instantní kávy v Evropě

Ekonomika

Celosvětová produkce a spotřeba kávy se za poslední dekádu několikanásobně zvýšila. I v Česku lze sledovat stoupající trend spotřeby kávy. Které kávě Češi a Slováci holdují nejvíce? A Kolik jí vypijí? Mezinárodní organizace pro kávu (International Coffee Organization) již dvacet let mapuje trendy v produkci, spotřebě a vývoji cen kávy, a v jejích pravidelně zveřejňovaných statistických dokumentech je stoupající trend spotřeby patrný. Češi spotřebovali za rok 2011 3,26 kg kávy na osobu, v minulém roce to bylo už 5,4 kg.

Ilustrační fotografie

Podnikatelé se více zadlužují, splácejí ale lépe než loni

Ekonomika

Čeští podnikatelé získali ke konci října 2015 o 131 % více úvěrů pro podnikatelské účely než v předchozím období. Navíc u nich klesla delikvence o více než 60 %. Jedná se tak o pozitivní trend schopnosti splácet a zlepšení firemního cashflow.

Ilustrační fotografie

Termostatická hlavice může uspořit náklady za topení

Ekonomika

Termostatické hlavice u radiátorů patří k základním komponentům pro úsporné vytápění. Jejich instalací můžete ušetřit až třetinu nákladů na teplo, přesto však toto poměrně levné zařízení v mnoha domácnostech chybí. Navíc termostatickou hlavici je pro dosažení co největší úspory nutné také dobře používat. Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás připravili několik tipů pro výběr a správné používání termostatické hlavice.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Teritorialita nevyřeší kritické problémy exekučního systému

Situace, do které se v posledních měsících dostává exekutorský stav v České republice, pomalu spěje k vážné systémové krizi. Na problémy správně upozornila před pár dny Exekutorská komora ČR, která na jedné straně prezentovala snižující se počet exekucí, ovšem varovně zdvihla prst nad tím, že se zvyšuje počet exekucí vícečetných a že z dlužníků, kteří mají i deset exekucí najednou, může exekutor jen těžko něco vymoci. Takových nevymahatelných exekucí přibývá a exekutory to přivádí do stavu, kdy nejsou schopni uspokojit nároky věřitelů, a tedy ani produkovat vlastní zisk úřadu. Jestli by nás ale mělo něco důrazně varovat, pak je to dva týdny starý, výrazně průlomový verdikt Kárného senátu Nejvyššího správního soudu. Ten odvolal z funkce soudního exekutora z Ostravy proto, že on sám nebyl schopen splácet své dluhy a čelil exekucím, které na něj podávali jeho věřitelé.

Zlato, ilustrační fotografie

Pět největších lží o zlatě

Ekonomika

Na volném trhu najdete řadu subjektů, které budou vždy přímými konkurenty. Banky budou zbrojit vůči prodejcům komoditních kovů, makléři prodávající futures budou vždy ve sporu s obchodníky prodávajícími fyzický kov a naopak. Každý zastává vlastní pravdu o daném sektoru. V článku je shrnuto 5 nejzajímavějších mýtů či pravd, které se týkají lídra komoditních kovů, kterým zlato bezesporu je. Který z bodů je dnes mýtem a který naopak realitou? Informace přináší Jaroslav Křůpala, investiční poradce Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Co si ohlídat při autonehodě? 7 tipů, které vám ušetří peníze

Ekonomika

Zvěř přebíhající silnice, ranní námrazy a mlhy, brzké stmívání. Na podzim musí i opatrní a zkušení řidiči počítat na cestách s větším počtem nástrah. Vedle možných zdravotních následků se havárie zpravidla projeví výrazně i po finanční stránce. „To, že řidiči havárii nezaviní, platí za povinné ručení nebo mají sjednané havarijní pojištění, ještě neznamená, že kvůli nehodě nebudou muset sáhnout do svých úspor,“ říká Martin Kýjonka, odborník na neživotní pojištění a analytik společnosti Broker Trust.

Ilustrační fotografie

Chcete výhodnější energie? Změňte dodavatele s dTestem

Ekonomika

Spotřebitelská organizace dTest dnes spustila registraci do kampaně „Chci výhodnější energie“. Jde o hromadnou změnu dodavatelů elektřiny a plynu otevřenou všem spotřebitelům v ČR. Smyslem kampaně je spojit síly, a tak získat silnější vyjednávací pozici vůči dodavatelům energií, tedy i nižší ceny a lepší smluvní podmínky pro zapojené spotřebitele.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Ekonomika posiluje, lidé se nebojí utrácet

I v září kdy bylo o jeden pracovní den méně, prodeje v tuzemských obchodech výrazně rostly. Chuť českým spotřebitelům rozhodně nechybí a tak v září v obchodech reálně utratili o 5,1 % více než loni. Když připočteme i auta, tak růst dokonce dosáhl 7 %. Po zohlednění nižšího počtu pracovních dní jsou samozřejmě růstová tempa ještě vyšší. Informace přináší Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie

Češi si nakupování vánočních dárků užívají

Ekonomika

Letos budou Češi vánoční dárky nejčastěji vybírat na internetu a ve velkých obchodních centrech. Při výběru dárků se v 82% nejvíce zaměřují na cenu. Většina z nich navíc přistupuje k nákupu dárků zodpovědně, s nakupováním dárků začíná 90 % Čechů měsíc nebo i dříve před Štědrým dnem. Výsledky přinesl říjnový průzkum GE Money Bank.

Ilustrační fotografie

Levnější úvěry pro živnostníky? Jde to

Ekonomika

Problémy s financováním pro živnostníky a pro lidi na volné noze řeší nová služba, kterou spouštějí společně Fakturoid a Zonky. Inspirovali se ve světě. Propojili účetnictví přímo s algoritmem, který vypočítává úrokové sazby. Lidem tak bez zbytečného papírování mohou nabídnout daleko nižší úroky, než banka. Předběžný test ukázal, že téměř polovina klientů Fakturoidu má nárok na nejnižší úrok - 5,99 %.

Ilustrační fotografie

Současná ekonomická situace je pro podnikatele motivující

Ekonomika

Index očekávání firem, který pravidelně již více než dva roky zkoumá ČSOB, zaznamenal mezikvartálně nárůst o 4,9 bodu a jeho hodnota na úrovni +22,5 bodu ukazuje na převažující optimismus. Jde o druhý nejvyšší výsledek v historii sledování malých a středních podnikatelů. Podnikatelé jsou v posledním čtvrtletí optimističtější, kromě svého oboru také pozitivně vnímají vývoj celé domácí ekonomiky. Ve třetím čtvrtletí zaznamenal Index největší spokojenost s ekonomickou situací v historii sledování (56 %).

Ilustrační fotografie

Nezaměstnanost v Česku klesá

Ekonomika

Výsledky Výběrového šetření pracovních sil ukázaly to, co průběžné měsíční výsledky naznačovaly. Výrazně roste zaměstnanost, a na druhé straně klesá nezaměstnanost, informuje Home Credit.

Ilustrační fotografie

Kotlíková dotace: žádost můžete připravit už teď

Ekonomika

Až 350 tisíc českých domácností stále provozuje starý kotel na tuhá paliva, který už brzy nebude vyhovovat normám. Na jeho výměnu však mohou díky takzvaným kotlíkovým dotacím získat příspěvek ve výši až 85 % celkových uznatelných nákladů. O dotaci na nové kotle na uhlí, zemní plyn, biomasu nebo tepelná čerpadla bude možné žádat v příštích týdnech, již dnes ale odborníci doporučují začít s přípravou potřebné dokumentace.

Ilustrační fotografie

Jak ochránit firmu před bankrotem?

Ekonomika

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group (dále jen „ČPP“) přichází s pojištěním, které kryje škody vzniklé vyčerpáním limitu na majetkové škody z povinného ručení. Dokáže tak firmu ochránit před finanční ztrátou, která by pro ni mohla být likvidační.

Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem

Ekonomika

Máme se bát islamizace Evropy? Biskup má jasno

Plzeňský biskup František Radkovský je jedním z těch, které Miloš Zeman ocenil u příležitosti 28. října. V rozhovoru pro Radiožurnál mluvil také o tom, co si myslí o migrační vlně a zda se obává příchodu muslimů.

Ilustrační fotografie

Města utratí i miliony za vánoční výzdobu. Je to nutné?

Ekonomika

Už za necelé čtyři týdny se ve městech po celé republice rozsvítí vánoční výzdoba. Některá města se do ní rozhodly investovat statisíce nebo dokonce až miliony korun. Zatímco někteří lidé se na barevná světýlka v ulicích a nazdobené stromy za miliony těší, jiní nadšení nejsou. Je to pro ně zbytečný luxus a vyhazování peněz.

Ilustrační fotografie

Pojistné pro OSVČ příští rok zdraží

Ekonomika

Osoby samostatně výdělečně činné na hlavní činnost musejí každý měsíc platit měsíční zálohy na povinné sociální pojištění a zdravotní pojištění. Výše zálohy závisí na zisku v minulém roce, vždy však musí být u hlavní činnosti placena alespoň minimální záloha. Pro příští rok se povinné minimální zálohy zvyšují.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy