Ekonomika

Ilustrační fotografie

Pět chyb, které vás vyřadí při pracovním pohovoru

Ekonomika

Přijímací řízení je stresující záležitost, a často o získání vysněné práce rozhodne drobnost, kterou je možné snadno eliminovat. Pokud nejste „přestupoví rutinéři“, měli byste se na pracovní pohovor důkladně připravit. Už to, že projdete prvním sítem k osobnímu pohovoru, vás stojí určité úsilí – je třeba vyhledat potenciálního zaměstnavatele, poslat kvalitně zpracovaný životopis a zaujmout.

Ilustrační fotografie

Sedm tipů, jak si do konce roku udělat pořádek ve financích

Ekonomika

Do konce roku zbývá pár týdnů, je tak ideální čas pro to udělat si přehled ve svých osobních financích a dohonit případné resty. Ušetřit či vydělat se díky tomu dají i částky v řádech tisíců korun. Nechávat tyto záležitosti až na úplný závěr roku se může vymstít, kvůli pracovnímu a vánočního shonu na ně často nezbude tolik času, kolik si zasluhují.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Rok 2015 živnostníkům nepřál. Zbankrotovalo jich přes osm tisíc

Od loňského listopadu do letošního října zbankrotovalo 8186 živnostníků, což je o 1020 víc než v předchozím období. Meziročně se tak počet bankrotů drobných podnikatelů zvýšil o 14 procent. Důvodem krachu většiny živnostníků je posílení pozic velkých řetězců a nesplacené faktury.

Ilustrační fotografie

dTest: Nejčastější omyly českých spotřebitelů

Ekonomika

Chybovat je lidské, ale jsou situace, kdy nás to může opravdu „přijít draho“. Zboží a služby nakupujeme téměř denně, přesto si často nejsme jisti svými právy a povinnostmi. Jaké jsou nejčastější omyly rozšířené mezi českými spotřebiteli? A jak je to doopravdy? V čase předvánočních nákupů se malé opakování může hodit.

Ilustrační fotografie

Nákupní šílenství zvané černý pátek: padl rekord v karetních transakcích

Ekonomika

Černý pátek (Black Friday) je den výrazných slev oblíbený zejména v USA a Kanadě. Stále populárnější je však i v České republice. Dokazuje to počet plateb kartou, který byl letos v porovnání s černým pátkem minulého roku o 33 % vyšší. Stále větší obliba bezkontaktních plateb se projevila ve snížení průměrné částky o 7 % na 543 korun. Nakupovalo se i na zahraničních e-shopech. Oproti loňskému černému pátku utratili klienti Equa bank při platbách kartou v zahraniční o 10 % více.

Zlato, ilustrační fotografie

Roste zájem investovat do fyzického zlata po malých částkách

Ekonomika

Investování do fyzického zlata po malých částkách okolo 500 Kč se v Česku těší stále většímu zájmu. Více než 52 % lidí se už nepovažuje za investory, ale spíše za drobné střadatele. Vyplynulo to z průzkumu GOLDEN GATE CZ a.s., lídra českého trhu v investicích do drahých kovů.

Albert

Ekonomika

Supermarkety začaly přijímat stravenkové platební karty Ticket Restaurant

Třetinu meníček v českých restauracích každý den uhradí zákazníci stravenkami. Lidé ale pracují i na místech, kde restaurace nejsou dostupné. Jídlo do práce si pak musejí nakoupit předem v potravinách nebo supermarketu a ráno vzít s sebou. Odteď stačí místo papírových stravenek vytáhnout předplacenou platební kartu Ticket Restaurant Card. Přijímat ji začal první řetězec – supermarkety Albert. A sousedi ve frontě u pokladny to ani nepoznají.

Ilustrační fotografie

Čistý odliv peněz do zahraničí v roce 2014 zesílil

Ekonomika

Česká ekonomika v roce 2014 ožila. Hrubý domácí produkt vzrostl reálně o 2 %. Po započtení zisků z příznivého vývoje cen v zahraničním obchodě stoupl výkon ekonomiky dokonce o 3,2 %. Loňský rok však přinesl i rekordní rozdíl ve výši peněz směřujících z ČR do zahraničí a ze zahraničí do ČR. Historicky nejvyšší byl i jeho poměr k HDP.

Ilustrační fotografie

Vláda ustoupila firmám: První dny nemocenské nebudou placené

Ekonomika

Na tom, že zaměstnavatelé neproplácí první tři dny nemocenské, se ve volebním období kabinetu Bohuslava Sobotky nic nezmění. ČSSD sice původně podpořila návrh komunistů, aby nemocní dostávali peníze od prvního dne, kdy se rozstonají, ale narazila na odpor zaměstnavatelů a také koaličních partnerů, hnutí ANO a KDU-ČSL. ČSSD tak rychle ustoupila.

Ilustrační fotografie

Pracovní úrazy: Jaká hodina je kritická?

Ekonomika

Státní úřad inspekce práce eviduje za letošní leden až září celkem 27 277 pracovních úrazů, což je o 4 098 méně než ve stejném období loňského roku. Kritickým dnem je pondělí, desátá až jedenáctá hodina dopolední, úrazy se nejčastěji stávají zaměstnancům ve věku 36 až 40 let. Přibylo bohužel smrtelných pracovních úrazů, letos jich inspektoři evidují 97, což je o 21 více než ve stejném období loňského roku.

Ilustrační fotografie

Inspektoři práce letos provedli osm tisíc kontrol, nelegálně pracovalo téměř 2 500 lidí

Ekonomika

Kontrola nelegálního zaměstnávání občanů ČR a cizinců je každoročně jedním z hlavních úkolů Státního úřadu inspekce práce. Do letošního 20. listopadu bylo na území České republiky provedeno 8 095 kontrol zaměřených na odhalování nelegální práce, při nichž bylo předběžně zjištěno celkem 2 446 nelegálně pracujících osob. Z tohoto počtu šlo o 1 410 nelegálně zaměstnaných občanů ČR, 199 občanů EU a 837 cizinců.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jak neprodělat na slevách? Podívejte se na 10 tipů, které fungují

Zatímco 25. listopadu najdeme v kalendáři Světový den bez nákupů, o dva dny později se uskuteční nákupní šílenství známé jako Black Friday, tedy Černý pátek. Především v USA a Velké Británii, ale stále častěji i v Česku, v tento den kamenné i internetové obchody vyhlašují mimořádné slevy a startují předvánoční nákupní horečku.

Ilustrační fotografie

Vyplatí se vánoční půjčky? Lidé často splatí i dvakrát tolik

Ekonomika

Každý osmý Čech kupuje vánoční dárky na dluh. Nebankovní půjčku na nákup vánočních dárků alespoň jednou využilo 12 procent Čechů. Průměrná výše vánoční půjčky je 7869 korun, lidé ale často vrátí i dvakrát tolik. Zejména nebankovní půjčky jsou modelovými situacemi, jak se zadlužit dlouhodobě.

Ilustrační fotografie

Elektronické podpisy ve stávající podobě skončí. Na jaké novinky se připravit?

Ekonomika

Již brzy budou fyzické i právnické osoby moci využít takzvanou elektronickou identitu. Ta přinese řadu výhod a mimo jiné umožní občanům, firmám i úřadům elektronicky komunikovat přes hranice v rámci celé EU. První velké změny začnou platit již v polovině následujícího roku, kdy zanikne elektronický podpis v podobě, ve které ho dnes známe. Co to bude znamenat v praxi a na jaké další novinky se připravit?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Českým firmám se daří. Dokládají to i méně tradiční ekonomické ukazatele

Česká ekonomika by podle poslední predikce ministerstva financí měla rok 2015 uzavřít s růstem HDP o 4,5 % oproti předchozímu roku, což je nejvíce v Evropě. Že se českým firmám daří, dokládají i méně tradiční ukazatele. Například výrazný nárůst prodeje kancelářských potřeb, který dobře odráží, kolik práce společnosti mají, komentuje Martin Holoubek, zástupce obchodního ředitele společnosti Activa.

Ilustrační fotografie

Vánoční nákupy: Pozor na padělané šperky. Jak je poznat?

Ekonomika

Není všechno zlato, co se třpytí! Přísloví přesně vystihuje, co se v Česku v poslední době děje. Spolu s internetovými obchody se šperky roste i počet falešných šperků. Zvláště před Vánoci nabízí podvodníci bezcenné cetky za cenu ozdob z drahých kovů. Jak podvodné šperky poznat?

Ilustrační fotografie

Ekonom: Investujte do toho, co má pro vás smysl

Ekonomika

Hostem pořadu Vaše téma byl ekonom a konzultant Lukáš Kovanda. Mimo jiné prozradil, jak ekonomiku ovlivní teroristické útoky v Paříži nebo migrační krize. I na vaše otázky se ptala moderátorka Michaela Šmídová.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy