Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ranní šálek rakovinového jedu! Čaje s pesticidy se dostaly do prodeje

Ve 13 ze 17 testovaných značek černého čaje, které si k analýze vybral časopis dTest, se při kontrole objevily zbytky pesticidů a v jednom případě došlo dokonce i k překročení všech stanovených limitů. Takový výrobek by neměl být vůbec uvedený na trh, uvedla ve čtvrtek Ida Rozová z časopisu dTest.

Ve výrobku Černý čaj porcovaný značky Aro, který měl datum minimální trvanlivosti do 5. března 2014, byla naměřena nadlimitní hodnota imidaclopridu. "Ten se užívá proti hmyzím škůdcům a naše analýza zjistila více než dvojnásobné množství této látky, než jaké povolují evropské limity," uvedla Rozová.Pesticidy jsou látky, které mají dopad na životní prostředí i lidské zdraví. "Při dlouhodobém vystavení lidského organismu i nízkými dávkami těchto látek hrozí narušení imunity, alergie, vývojové vady či rakovina," dodala Rozová.Časopis d´Test sledoval 256 druhů pesticidů, které se potenciálně mohou v čajích vyskytovat. Některé z čajů ovšem obsahovaly i více reziduí pesticidů. "V čaji Teekane Ranní šálek jsme jich nalezli sedm, z toho insekticid acephate se již blížil maximálnímu limitu," shrnuje Rozová.

Témata:  dTest

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy