USA hrozí, že ztratí nejvyšší rating AAA

Spojená státy americké patrně ztratí nejvyšší ratingové hodnocení na úrovni AAA od nejméně jedné agentury, vyplývá z úterní ankety agentury Reuters. Podle ní neúspěch rozhovorů o navýšení dluhového limitu už poškodil americkou ekonomiku.

reklama

Celkem 30 z celkového počtu 53 oslovených ekonomů se domnívá, že Spojené státy přijdou o svůj rating od nejméně jedné ze tří velkých ratingových agentur, mezi které patří Standard & Poor's, Moody's a Fitch.
 
Analytici vidí 20procentní šanci, že americké hospodářství se v příštím roce opět potopí do recese. Tento výhled podle jejich názoru podpořil ostrý politický boj o dluhový limit.

Z ankety je navíc patrné, že i když se předejde nejhoršímu scénáři, tedy státnímu bankrotu, tak politické šarvátky poškodí hospodářství země. Tento názor sdílí 38 z 54 ekonomů.

Kongres musí zvýšit strop zadlužení Spojených států ze současných 14,3 bilionu dolarů (zhruba 246 bilionů korun) do 2. srpna. Pokud se to nepodaří, nebude federální vláda schopná platit účty, což by mohlo vyvolat turbulence na globálních finančních trzích. Neúspěch rozhovorů by vedl i k platební neschopnosti země, k snížení úvěrového hodnocení a poškodil by i postavení dolaru jako rezervní měny ve světě.

Republikáni i demokraté sice chtějí v rámci zvýšení stropu zadlužení řešit také problémy s deficitním financováním Spojených států, obě strany však mají diametrálně odlišné názory na to, jakým způsobem toho dosáhnout. Demokraté v čele s šéfem Bílého domu požadují zvýšení daní pro bohaté Američany, republikáni to ale striktně odmítají. Právě otázka daní se stala hlavním jablkem sváru mezi oběma stranami.

Témata: USA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky