Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousku děkujeme: Každý dlužíme už 49 990 korun za nevybrané daně

Kalousku děkujeme: Každý dlužíme už 49 990 korun za nevybrané daně

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Věci veřejné odmítají jak zvyšování DPH, tak schválený návrh na jednotnou sazbu DPH 17,5% od roku 2013. Strana navrhuje schválit zákon zachovávající současnou dvojí sazbu 14% a 20%.

„Nevidíme jediný pádný argument proč v takto ekonomicky vyhrocené době zvyšovat DPH, když Ministerstvo financí neplní závazky, které si stanovilo ve svých fiskálních plánech. Dokladem jsou nedávno zveřejněná data samotného ministerstva, která jasně ukazují, že stát do konce srpna 2012 vybral na DPH 177,5 miliardy korun, což je meziročně méně o 1, 3 %. Pro státní kasu to znamená v reálu mínus 2,4 miliardy korun,“ tvrdí VV.„Připomínám, že v závěru loňského roku Sněmovna odsouhlasila zvýšení spodní sazby DPH o 4 procentní body. Naprostou odtrženost a nesoudnost Ministerstva financí dokumentuje analýza Kalouskova úřadu, která nehledě na současnou realitu počítá s růstem příjmu veřejných peněz o 10 procent“ komentuje Michal Babák.Věci veřejné také tvrdí, že ministerstvo financí od roku 2007 do roku 2011 nevybralo půl bilionu korun. Poslanec VV Babák vtipkoval, že prý můžeme očekávat složenku od ministra financí na 49 990 korun, což by zaplatilo nevybrané daně. Složenku by měli dostat i novorozenci a senioři.VV také kritizují odmítání šetření na ministerstvech a státních úřadech. Vláda podle nich nemůže odpovědnost přenášet na občany a zvyšovat jim daně.

Témata:  Miroslav Kalousek daně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy