V nenasytném chřtánu státu mizí miliardy!

Lidovci chtějí přimět stát, aby se vzdal šedesáti haléřů z jedenácti korun daně vybrané z pohonných hmot a věnoval je krajům na opravy zanedbaných okresních silnic. Agentuře Mediafax to v pondělí řekla místopředsedkyně KDU-ČSL Klára Liptáková.

660
reklama

"Chceme prostřednictvím poslanců tlačit na stát, aby část z daně z pohonných hmot, kterou vybere od řidičů, vrátil zpět krajům na opravy silnic," řekl Liptáková. Lidovci podle ní spočítali, že by na opravy "bohatě" stačilo vrácení pěti procent daně.

Z litru pohonných hmot si v současnosti bere stát na dani jedenáct korun a jen asi korunu vrací do Státního fondu dopravní infrastruktury, který má za úkol údržbu, opravy a budování dálnic, rychlostních silnic a silnic první třídy. Na okresní silnice pak většinou nezbývá peněz a jednotlivé kraje si jejich financování zajišťují "všelijak".

"Na jižní Moravě ročně vybereme z daní za benzín a naftu zhruba šest a půl miliardy korun. Kdyby se nám podařilo z nenasytného chřtánu státu zachránit ještě šedesát haléřů z každého litru pro kraj, situace by se obrátila a my měli na údržbu okresních silnic," představila lidovecký nápad stranická místopředsedkyně. Stejný recept by pak platil i pro ostatní regiony v Česku. "Bylo by to šedesát haléřů, které by nikdo nevytuneloval ani nepromarnil, ale které bychom si v krajích zadláždili do svých cest," prohlásila Liptáková.

Podle KDU-ČSL silnice druhé a třetí třídy v celém Česku státní politika stále více degraduje. "Na jižní Moravě máme k dispozici na jejich zimní i letní údržbu 550 milionů korun. To je nedostatečné a stav vozovek se stále zhoršuje," řekla lidovecká místopředsedkyně. Upozornila, že neřešením problému vytváří stát skrytý dluh na úkor našich potomků. Dopravní inženýři přitom podle Liptákové spočítali, že dodatečná rekonstrukce vozovek je v součtu vždy mnohem nákladnější než jejich průběžná údržba.

Témata: politici | doprava

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky