Okamura: Na zlodějiny masivní biče!

Výroční zpráva BIS za rok 2011, odhalení nevýhodných zakázek pro ČR, zadržení bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha s úplatkem… To vše vede k deziluzi o české politice. Tomio Okamura na svém iDnes.cz blogu volá po masivních bičích pro velké zloděje, volá po „vládě práva“.

660
reklama

Popisuje případ ze zdravotnictví, kdy lékaři předepisují drahé léky, aby dostali potají peníze od farmaceutických společností. V USA mají zajímavé řešení. Lékař předepíše pouze účinnou látku, počet tablet a pacient si pak sám vybere po poradě s lékárníkem přípravek, jehož cena mu vyhovuje. Kvůli danému počtu tablet, pak pacient neplatí zbytečně za dvakrát větší balení, než potřebuje.

V této západní zemi však řeší podle Okamury vše zdravím rozumem. Při porušení zákona za chvíli proběhne soud a i za překročení rychlosti skončí člověk ve vězení. Při koupi drahého vozu přijde ještě ten den kontrola z finančního úřadu, aby prozkoumala, zda měl kupující peníze z legálních příjmů.

„Proč tomu tak není u nás - proč nesoudíme věci a to veškeré podle zdravého rozumu, ale neustále dokola vymýšlíme kličky a formality pomocí kterých se daří rozkrádat ne miliardy, ale desetimiliardy,“ píše Okamura.

Tady byly umožněny podvody s lehkými topnými oleji a nikdo neskončil v base, přestože stát přišel o stovky miliard korun. „Masivní biče na masivní zlodějny mají držet v ruce právě státní zástupci. Ale ouha - po vyšetřování masivních zlodějen v Mostecké uhelné není dodnes jediný odsouzený. Díky Švýcarům víme, že miliardy jsou v tahu, víme, kdo je ukradl, víme taky, že za desetiletí paní Bradáčová nevyšetřila zhola nic,“ popisuje další případy.

Problematické je, že v ČR má vrchní státní zástupce velmi často funkci vrchního zametače, jehož kvalifikací je všehoschopnost. Podle Okamury David Rath je jakási šťavnatá kost, která měla dle zadrženého posloužit jen ke zviditelnění Bradáčové, aby tím bylo odůvodněno její povýšení.

Pro změnu situace, kdy by peníze nechyběly, zlodějin by ubylo, stačí zavést „důslednou hmotnou a trestní odpovědnost všech veřejných činitelů za jejich činy. Kradl jsi? Zaplatíš škodu a jdeš okamžitě sedět. Neodstíhala jsi trestný čin, o kterém jsi věděla a který byl spáchaný v tvém rajonu? Zaplať škodu a jdeš sedět. Byla jsi ministryní a nechala jsi rozkrást miliony - zaplať a táhni do lochu.“

Bohužel je to nerealistické, neboť dle Okamury je systém v České republice úmyslně postaven tak, aby se dalo vše rozkrást. Věří, že se situace zlepší a na „masivní zlodějiny přijdou masivní biče.“ Pak už nebudeme řešit výši DPH, protože peněz bude dost a dost.

Témata: podvod | okamura, tomio

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky