Další zbytečné plýtvání milionů v ČR

Hnutí DUHA prosazuje skrze svoji iniciativu Velká výzva zákon, který by českému státu ušetřil až 175 milionů korun denně. Což by České republice mohlo ulehčit boj se státním zadlužením, které způsobuje škrtací politiku současné vlády.

660
reklama

Všichni si v současné době připlatíme na benzinových pumpách za naplnění nádrže, ale i „česká ekonomika loni každý den utrácela 269 milionů korun za dovoz ropy,“ uvádí hnutí. To výrazně zvedlo náklady českého průmyslu a značně tak ničí postavení podniků na mezinárodním trhu.

Podle výpočtů hnutí bylo možné ušetřit 65% spotřeby. Velká výzva se proto týká šetření za dovoz ropy, na kterém by Česká republika denně ušetřila zmíněnou sumu. Hnutí DUHA prosazuje přijetí zákona na podporu snižování spotřeby drahé ropy a plynu. Podle zprávy hnutí podporu návrhu vyjádřilo přes 22 tisíc občanů i většina parlamentních stran.

Hnutí DUHA po britském vzoru navrhuje korigovat vývoz a dovoz, neboť kolikrát je příliš vyváženo a tím se musí zvýšit dovoz (např. loni bylo prodáno do zahraničí 70 tisíc tun jablek, ale 35 tisíc tun jablek dovezeno. Směšné? Ne, realita).

Návrh dále prosazuje rozvoj kvalitnější veřejné dopravy, aby nalákala lidi cestující osobními automobily. Přesun nákladů z kamionové dopravy na železnici. A nakonec chtějí podpořit i inovace, jakými jsou elektromobily na elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Témata: ropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky