Kalousek musí být okamžitě odvolán! Proč?

Občanská sdružení Brnění, Občané proti hazardu a Veřejnost proti korupci požadují v souvislosti se zveřejněním výroční zprávy BIS okamžité odvolání ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Aktivistům vadí údajná přímá zainteresovanost ministra na zákonech spojených se zájmy sázkařské lobby.

660
reklama

Hazardní lobby podle aktivistů ovlivňovala prostřednictvím ministerstva financí k svému obrazu svému zákon o loteriích. "Jediným řešením je rezignace či odvolání Miroslava Kalouska," prohlásil Matěj Hollan z Brnění.

Ve výroční zprávě Bezpečnostní a informační služby (BIS) za rok 2011 se uvádí, že "zástupci hazardní lobby ovlivňovali legislativní proces, který upravoval a zpřísňoval podmínky pro podnikání v hazardu, a to přes instituce, kde se o podobě nové legislativy rozhodovalo." Institucemi je myšleno Ministerstvo financí řízené Miroslavem Kalouskem (TOP09) a poslanecká sněmovna. V loňském roce poslanci navzdory nálezům Ústavního soudu prohlasovali novelu, která odebrala obcím až do roku 2015 možnost zbavit se hazardu.

BIS podle aktivistů není od toho, aby referovala o běžném lobbingu, ale o napojení organizované zločinu na politiku či o záležitostech nebezpečných pro stát. Zákon vyhovující hazardu byl tedy podle aktivistů zřejmě „koupen“. Ve světle toho je podle nich potřeba nahlížet i návrh nového zákona o sázkových hrách, který vláda schválila před pár dny.

Podle občanských aktivistů je ministrem, zodpovědným za tuto problematiku a současně poslancem Miroslav Kalousek, kterého tak z logiky věci BIS jednoznačně označila za toho, kdo podléhá hazardní lobby. "Jeho okamžitá rezignace či odvolání premiérem Nečasem je jediné, co by po zveřejnění zprávy BIS mělo v civilizované zemi následovat," tvrdí Hollan.

"Na úzkou spolupráci hazardních firem s Ministerstvem financí dlouhodobě upozorňujeme.," řekl Hollan. Mohutné porušování zákona o loteriích ze strany ministerstva financí, které šlo vždy na ruku provozovatelům hazardu a nedávalo jim prakticky žádné omezení pro jejich podnikání, konstatoval i ombudsman Pavel Varvařovský. Ministerstvo zejména povolilo desítky tisíc přístrojů po celé republice na deset let, ačkoliv podle zákona je možné přístroj povolit nejdéle na rok. Kalouskovo ministerstvo může podle aktivistů i za to, že Česko má nejvíce hazardních přístrojů v přepočtu na obyvatele na světě.

Minulý rok v červnu přitom vydal Ústavní soud přelomový nález, že obce vždy mohly regulovat veškeré druhy hazardních přístrojů. Dalším nálezem Ústavní soud jasně deklaroval, že žádný zákon nemůže obcím toto právo odebrat. Toto právo plyne obcím přímo z ústavy. "Následně však poslanci, senátoři i prezident schválili zcela v rozporu se závazným názorem Ústavního soudu novelu zákona, která obcím toto ústavní právo regulovat hazard odebrala až do roku 2015," zdůraznil Hollan.

Ministerstvo podle něj tvrdí, že se na dočasném odebrání regulačního práva obcím dohodlo s provozovateli hazardu. "Víme dlouho, že ministru Kalouskovi je bližší dohoda s provozovateli tvrdého hazardu než respektování Ústavního soudu. Po zveřejnění výroční zprávy BIS je však důvodné domnívat se, že to nebyla jen gentlemanská dohoda, ale že byla tvrdě zaplacena," řekl Hollan.

Martin Svoboda z organizace Občané proti hazardu tvrdí, že BIS na ovlivňování zákonů ze strany hazardního průmyslu jako na nebezpečnou činnost upozorňovala i v minulých letech. "Prozatím nikdy ale takto napřímo nejmenovala viníky na straně státu," řekl.

Právnička Hana Marvanová z Veřejnosti proti korupci tvrdí, že v Česku "naštěstí nejsou jen zlobbované instituce, ale funguje tu nestranný Ústavní soud, který může porušování ústavy zastavit". Od června totiž u něj leží tři stížnosti obcí, které se proti porušování zákona ze strany ministerstva ozvaly a které navrhují zrušení přechodného tříletého ustanovení. "Pokud obce uspějí, budou moci všechny obce a města v České republice veškerý nežádoucí hazard okamžitě zakázat," tvrdí právnička.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky