Drábek komplikuje důchodcům život!

Středečním hostem Interview ČT24 byl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Ve studiu přišla řeč na sKarty, problematiku „obchazečů“ zákona či na výroční zprávu BIS.

reklama

Ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodlo o vydání sociálních karet (sKaret) skrze něž budou lidé dostávat sociální dávky a důchody. Drábek odmítá kritiku, že bankomaty, kde si lidé budou moci vybrat peníze, skutečně nejsou v každé vesnici, a proto se budou muset lidé složitě dopravovat do měst. To bude značná komplikace pro důchodce a postižené.

Kritiku cesty pro peníze nepochopil, protože i dnes musí lidé chodit na poštu. Pošty mají však tu výhodu, že jsou téměř v každé obci. Navíc důchody roznáší pracovníci pošty přímo do rukou občanů.

Výroční zpráva BIS za rok 2011 byla projednávána vládou. Zmíněný dokument je dle Drábka obecný a šéfům jednotlivých rezortů se dostane do rukou samostatná zpráva, která je konkrétnější. Vláda obecnou verzi prodiskutovala a vzala na vědomí. Víc jsme se od Drábka nedozvěděli.

Na základě zprávy BIS za rok 2010 byl vytvořen nový zákon o veřejných zakázkách. Nově bylo vymyšleno systémové vybírání osob do vrcholných funkcí státních podniků. Drábek věří, že to pomůže transparentněji určit nové vedení DPP. Vláda tak reagovala na konkrétní stížnosti BIS, co vyplyne ze zprávy nedávno předané vládě, musíme ještě počkat.

Podle ministra je těžké nebýt v politice obviňován z přihrávání zakázek. Řada politiků totiž dříve působila v komerční scéně stejně jako Drábek. V té době samozřejmě potká lidi, kteří se posléze ucházejí o zakázky předkládané politiky. To však neznamená, že jim k zakázkám skutečně pomůže.

Je problematické zamezit korupci a obházení zákona. Ten, který nezákonné kroky provádí, je totiž vždy krok před zákonodárci. Ti se pak snaží všechny mezery v zákoně „ucpat“, v ten okamžik je však vymýšlen nový způsob obejití zákona.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky