Ekonomika

Ilustrační fotografie

STING vstoupil na Burzu cenných papírů Praha

Ekonomika

STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. (STING IF) – Realitní a investiční skupina STING dne 8. ledna 2016 uvedla akcie svého investičního fondu k obchodování na Burze cenných papírů Praha (BCPP). Skupina tak zúročila svou dlouholetou kapitálovou stabilitu a získává jedinečnou možnost vstupu dodatečného externího kapitálu. Formou úpisu nových investičních akcií nebo prodejem zhodnocených existujících akcií může rozšířit stávající aktivity fondu.

Ilustrační fotografie

Kdo je lepší řidič, muž či žena? Na pohlaví nezáleží, ukázal průzkum

Ekonomika

Kdo je podle vás lepší řidič a kdo řídí bezpečněji a je méně často viníkem dopravní nehody? To byly dvě z mnoha otázek, na které odpovídalo 263 mužů a 252 žen z celé republiky v rámci průzkumu pro Volkswagen Financial Services. I když si většina respondentů (64 %) v součtu obou pohlaví myslí, že u řidičských kvalit na pohlaví nezáleží, přece jen jsou muži více přesvědčeni, že právě oni jsou ti lepší (42 %), jen 15 % uvedlo jako lepší řidičky ženy. Ženy se více kloní k remíze. Tři čtvrtiny z nich volily možnost, že na pohlaví nezáleží, 15 procent volilo za lepší muže a 11 % žen si myslí, že ony jsou lepší řidičky než muži.

Ilustrační fotografie

Skloubit rodičovskou dovolenou a práci? Jde to

Ekonomika

Práce z domova, babička na hlídání, vstřícný zaměstnavatel a flexibilní pracovní doba. Tuto ideální čtveřici nejčastěji zmiňují maminky, které zvládají při rodičovské dovolené pracovat i na částečný úvazek. Jak na to, aby byly všechny strany spokojeny?

Ilustrační fotografie

V lednu bylo vyhlášeno nejméně bankrotů obchodních společností za posledních osm let

Ekonomika

V lednu letošního roku bylo vyhlášeno méně bankrotů obchodních společností než v prosinci 2015. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se naopak výrazně zvýšil, stejně jako počet osobních bankrotů. Naopak se snížil počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů i počet návrhů na osobní bankrot. Snížil se také počet návrhů na bankrot obchodních společností. Vyplývá to z analýzy provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz obsahujícího údaje o podnikatelských subjektech z České i Slovenské republiky.

Ilustrační fotografie

Chyby, které mohou prodražit dovolenou na horách

Ekonomika

Dovolená v zahraničí na lyžích je spojena především s pohodovými zážitky. Na druhé straně zde můžete přijít k velkým škodám, ať jsou to ukradené věci či peníze v hotovosti, náklady za způsobenou škodu nebo vybrakovaný účet. Jak v těchto případech postupovat, aby vás to stálo, co nejméně nervů a především peněz? Máme pro vás tři rady, které vám pomohou předejít následným obtížím.

Ilustrační fotografie

Nezaměstnanost je v lednu nižší, než se čekalo

Ekonomika

Míra nezaměstnanosti vzrostla v prvním měsíci nového roku jen nepatrně a na úrovni 6,4 % je nižší, než co čekával finanční trh. Nárůst nezaměstnanosti je pro přelom kalendářního roku záležitost typická: roli zde hrají sezónní faktory, tedy útlum prací v zemědělství a stavebnictví, a také ukončení smluv a dohod na dobu určitou související s koncem kalendářního roku. Informuje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Ilustrační fotografie

dTest: Změna dodavatele energií. Znáte podmínky své smlouvy?

Ekonomika

Téměř třetina domácností, které v posledních třech letech změnily dodavatele elektřiny, uzavřela smlouvu o dodávkách energie prostřednictvím podomního prodeje. Vyplynulo to z průzkumu spotřebitelské organizace dTest. Ukázalo se také, že lidé často neznají podmínky své smlouvy s dodavatelem energií. 46 % respondentů, kteří měli uzavřenou smlouvu na dobu určitou, uvedlo, že neví, zda jim hrozí pokuta při předčasném ukončení smlouvy.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Nešiďte neschopenku. Hrozí vám pokuta, ztráta peněz i výpověď

Do Česka naplno vtrhla chřipková epidemie a množství lidí upoutala na lůžko. V této chvíli máte v podstatě dvě varianty - buď si na marodění vezmete dovolenou, nebo si necháte napsat neschopenku. Pokud zvolíte druhou možnost, musíte se připravit na dodržování přísného režimu.

Ilustrační fotografie

dTest: ČOI už může pomáhat při řešení sporů

Ekonomika

Od prvního února platí nová právní úprava pro řešení spotřebitelských sporů. Kromě České obchodní inspekce pomohou také Český telekomunikační úřad, Energetický regulační úřad a Finanční arbitr. dTest bude rovněž žádat o pověření ministerstvem.

Ilustrační fotografie

Po roce 2019 bude nedostatek diamantů. S ním poroste i cena

Ekonomika

Diamantový trh budou v následujících letech ovlivňovat stárnoucí doly s klesající výtěžností, absence nových nalezišť a zmenšující se dodávky surových diamantů na trh. Světová poptávka poroste díky Spojeným státům, Číně a Indii. Podle analýzy českého klenotnictví ALO diamonds to bude mít vliv na ceny diamantů a lze očekávat, že zhruba do roka začnou ceny opět růst. Na tomto trendu se shodují i analytici těžařských společností Alrosa, De Beers či Rio Tinto.

Ilustrační fotografie

Češi se u doktora mají jako v bavlnce, ukázala evropská studie

Ekonomika

Nadáváte v čekárně u lékaře na české zdravotnictví? Tak to vám nejnovější průzkumy vezmou vítr z plachet. Velký evropský průzkum ukázal, že jsou Češi v úrovni zdravotnictví takřka na špici a péči nám závidět mohou i západní sousedé. A mezi těmi východními jsme nehasnoucí hvězdou.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Stát bude trestat nerovné platy mužů a žen

Nerovné odměňování mužů a žen za stejnou práci bude stát od nynějška trestat daleko více než dříve. Do firem totiž začnou chodit speciálně školení inspektoři, kteří budou platovou diskriminaci zjišťovat. Pokud se prokáže, hrozí firmám vysoké pokuty.

Ilustrační fotografie

Chybí lékaři a sestry. Stát sleví z přísných nároků na vzdělání

Ekonomika

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů jednají o návrzích na změny ve vzdělávání lékařů a sester. Ty předkládá ministerstvo zdravotnictví. České nemocnice mají problémy s nedostatkem lékařů a sester a některé už kvůli tomu zavírají oddělení nebo alespoň ruší lůžka na nich.

Ilustrační fotografie

Zahraniční kapitál v Česku ovládá více než pětinu firem. Vedou Rusové, Slováci a Němci

Ekonomika

Zahraniční kapitál v Česku ovládá více než pětinu všech firem, jen 78 procent má české vlastníky. Žebříčku zahraničních investorů podle loňské studie společnosti Bisnode vévodí ruský kapitál, který má v tuzemsku podíly ve více než 16 000 firmách. V přehledu nejčastějších vlastníků českých firem následuje slovenský, německý a ukrajinský kapitál. Podle oslovených společností český management s mateřskou společností konzultuje především celkovou strategii, přičemž komunikace probíhá například pomocí videokonferencí.

Andrej Babiš

Babiš naděluje: Po pivu chce levnější DPH i na vodu a nealko

Ekonomika

Jako by už začal předvolební boj - ministr financí Andrej Babiš nepřestává chrlit další nápady, jak jít na ruku hospodským, které chce ale zároveň "podusit" elektronickou evidencí tržeb (EET). Nově prohlásil, že po pivu bude prosazovat nižší DPH i na nealkoholické nápoje.

Ilustrační fotografie

Každá desátá žena dostane na Valentýna šperk, výjimkou nebudou ani šperky pro muže

Ekonomika

14. února se slaví svátek svatého Valentýna a zamilovaní budou obdarovávat své partnery. Podle průzkumu agentury Ipsos čeká každou desátou ženu šperk. V poslední době už neplatí pravidlo, že šperk kupuje vždy muž ženě. Stále častěji kupují šperky ženy mužům nebo je kupují muži sami sobě. V těchto případech jde velmi často o černé diamanty. Podle největšího českého klenotnictví ALO diamonds jsou v tomto Češi světovou raritou.

Ilustrační fotografie

Neschopenek vloni přibylo. S tímhle stonali Češi nejčastěji

Ekonomika

Čeští lékaři vypsali v loňském roce téměř o čtvrt milionu neschopenek více, než v roce 2014! Celkem vypsali lékaři přes jeden a půl milionu potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti. Nejčastěji, stejně jako v předchozím roce, stonali Češi s onemocněními dýchací soustavy.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy